ЗА СЪРЦЕТО

13 февруари 2018 17:33

Само ако имаш нужда, ако валидолът под езика не помага, ако от силното лекарство на кардиолога не усещаш подобрение, да ти разкажа, добри човече, една богомилска приказка. Тя е лечебна. 
Обичаш ли приказките? Спомняш ли си как си притихвал в скута на мама, когато ти е четяла от цветните книжки или на дядо, който те е слагал на коляното си и е подхващал да нищи предания за змейове и русалки. Ако през това време те е поглаждал и по косичката, със сигурност ще можеш да се пренесеш, да си върнеш онази златна нега, в която си се къпал тогава. Хайде малко усилия, нищо че си на възраст. 
За тази магия е нужно да побъдем във времето на твоето детство. Тогава сърцето е било здравичко и ти даже не си подозирал, че го имаш. Ей такова сърце сега трябва да си докараш с помощта на приказката, която подхващам.

Отишла една жена, Селима се казвала, при богомила-врач.
„Сърцето ми се разтупка, брате светли, когато разбойници нападнаха на селото. Избягахме, спасихме децата, ама откакто се върнахме не спира да тупка. И боли, все по боли. Помогни ми, брате, Заминава си сърцето ми...“
Той я сложил да седне на един гладко отрязан дънер, положил две ръце върху главата й.
Повтаряй, сестро, след мен. Тихо, тихо, само шепни:
„Елам селам фарновиваре. Господи, развържи твоята рабиня Селима от сърдечната болка. Сега и завинаги. Елам селам фарновиваре. 
Тези, които гледали отстрани, преброили че молитвата се повторила до три пъти. Но нито чули добре съкровените, непознати думи, нито ги запомнили.
Затова пък врачът не пуснал Селима да си тръгне додето не научила наизуст това заклинание. 
Елам селам фарновиваре.
„Олекна ли ти“ – попитал я накрая. Тя се вслушала в дълбокото на себе си.
„Не, брате светли. Тупка си!“
Добре. Ще ти я напиша на хартия, ще я сложиш под възглавницата си и хем ще я шепнеш, хем ще спиш на написаното.
Послушала го Селима, върнала се вкъщи, прегърнала си дечицата и когато те не гледали в очите й, все повтаряла заклинанието.
На третия ден сърцето й стихнало, изчезнало ведно с болката си и вече ни звук, ни стон от него. Рипнала Селима да си ошета къщата, да си върне на градинката хубостта. Радостта й била като радостта на слънцето, когато сутрин слизало на земята и срещало хора с протегнати към него ръце.
Това разказва тази приказка и възражда с всяко разказване една словесна броеница, едни звукове, които старите врачове са знаели, че достигат направо до сърцето и потъват в него, помазват го като с елей. И ти, добри човече, я разказвай, когато някой има нужда от нея.
А пък мен, тези дни не щеш ли, ме хвана сърдечната болка. Разправяли са ми, че сърце не боли, ама не излезе точно тъй. Стисна ме отвътре моето сърце, като да се бои, че ще изпадне от ризата ми. Дали от нощна работа, дали от друга преумора или просто от възрастта едва ли ще разбера.
„Ей, сърце, казах му, укротявай се, че ги помня онези думи...“ И то като не се укроти, започнах да му ги шепна. Написах ги още на листче, сложих листчето под възглавницата и до сутринта тежестта сърдечна започна да отминава.
Ако имате нужда, опитайте и вие. Разказах всичко до тук, за да ви предам заклинанието. Запомнете го, ако не насериозно, то поне на шега. Предавайте го нататък, на деца и внуци.
Елам селам фарновиваре.
Тези, които обичат да се шегуват, живеят дълго.
Да, ще кажете, много си вярваш. Ами защо и вие да не си повярвате. Ако получите резултат, обадете ми се, ще ви разкажа и друга приказка. Ако не получите, пак ми се обадете. Да се посмеем заедно на себе си.
Ох, отдъхнах си. Сега, ако тази безкръвна алхимична операция на сърце стане невъзможна поради това, че заклинанието се е загубило отново, изчезнало е някъде из годините назад, няма да съм виновен само аз. Колко пъти сте питали, колко пъти сте искали да го можете. Знанието през Водолея е за всички. Ако още не сте посветени, поне бъдете пазители на древното знание. 
Писа рука Емилова

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ