ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

01 април 2019 14:11

Епизод №19 от книгата ГЛАГОЛИЧЕСКИ ИЗЦЕЛЕНИЯ

Ето ви едно кратко писъмце от З.Й. „Здравейте. Бихте ли ми казали има ли глаголически шифър, който се пише за лесно раждане?“
Да не се случваха почти половината раждания в България посредством цезарово сечение, да не бяхме отваряли тази приказка. Но страхът на жените, особено по-младите, търговските дружества, наричани по инерция болници и все по-кекавата природа на градските жителки потапят и ражданията на българката в неестественост, която се заплаща с последващи вреди. За детето особено.
Но не ни е тази темата, има статистика, който си я прочете, няма да се зарадва.
Ние пък ще подредим тук фактите от миналото – какво са правили бременната и близките й, за да роди тя лесно.
От шестия месец нататък бъдещата родилка бива да се „запойва“ с чай от билките цариче и клинавиче (орлови нокти). В моя почти четирийсетгодишен опит не е имало бременна, на която тези две билки да не са се отплащали с лекота и спокойствие в деня на раждането. В самия ден вече, доколкото той можел да бъде правилно предусетен, венчето от жълт смил (безсмъртниче) си било истинско помагало. Някога то се оплитало от свекървата, защото деня на раждането се пазел в тайна от другите, дори от бъдещия баща. Ако свекървата не намирала жълтия смил, минавало и с бял смил. На героя – лавров венец, на родилката – безсмъртниче. Поставено на главата венчето ще свърже една свръхчакра и теменната чакра. Тъй като сме запазили думата чакрък, нека да не се притесняваме от думата чакра. Колело си е, като чекръка и хич не е ясно дали думата не е живнала първом в езика на нашите предции. Колкото до обясненията защо и как става въздействието на растението върху двата енергийни входа, ще изчакаме науката поне още десетина години да се помае.
Имало и задължително записване на лист хартия: „Ето, небесните двери се отвориха и ти, отроче, излез, Бог те зове!“ Написвало се на обикновената кирилица. Хартията се полагала на гърба на родилката. Раждането се предвиждало да стане бързо. На него присъствали само свекървата и бабата-бабувачка. Най-често тя носела билката богородична ръчица. Другото име на тревата е просфора. Та влиза бабата в стаята и натопява ръчицата в стъклена купа. Щом изворната вода се оцвети, детето се ражда. Такова било очакването, такова било наричането. Имало и специална молитва, но ние днес, отвикнали за жалост от динамичното действие на молитвите, можем да си послужим със сакралната мощ на глаголицата. Някой от присъстващите на раждането вече трябва да е написал на друг лист хартия „Разрушавайте, разрушавайте до основите!“ На глаголица то изглежда така:
Разрушавайтеразрушавайтедоосновите Залепва се на горния праг на външната врата, но роди ли се детето същият човек трябва веднага да го снеме от там, да го скрие в джоб или да го накъса, защото утробата на родилката може да се разруши, да се изсипе цялата. Детето е вече родено, пътят му напред е чист. Чисто, читаво дете, без алергии, дебелеене, слаб имунитет и всички, съпътвстващи цезаровото сечение последствия.

Емил Елмазов

Една част от фактите са събрани от Анни Кирилова и Анисава Милтенова в документалния им труд „Колелото на живота“, Издателство на Министерството на отбраната, София, 1993 г.

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ