ДЕТСКИ БОЛЕСТИ

02 май 2017 14:27

    АНГЛИЙСКА БОЛЕСТ (рахит). Това е естествена слабост по малолетните деца, които живеят във влажни мокри жилища.
Такива деца се лекуват така: пие се рибено, моруново масло всеки ден по 2 чаени лъжички, смесени с вино. Къпе се детето със солена вода от морска сол, дава му се прах от огасена вар – по 2 чаени лъжички на ден, смесени с храната. Дава му се да пие по 2 лъжици на ден вода от ръждясали гвоздеи – натопете гвоздеите (да бъдат ръждясали) в паница да киснат заедно със силен оцет наполовината с вода и малко сол до 2 лъжици. Като намалява течността, доливайте я с оцет и вода, за да киснат гвоздеите постоянно. Употребява се дълго време, докато детето заякне. Ще го храните и с укрепителна храна.

    БОДЕЖ, пробадане в стомаха на детето. Трябва да се наложи стомахът на детето с чисти попарени трици и да се разтрива с топло дървено масло или със свинска мас. Цветът от лайка се сварява като чай и се пие по 3 пъти на ден.

    БЪЛВАНЕ. Случва се при малките деца, след като се насучат. Тогава трябва да вземете от аптеките магнезия карбоника. От него вземате 2 чаени лъжички прах, размесвате го с 200 грама вода и да го изпие детето през деня. Това се прави с 2-3 бучки захар и се дава през ден, докато се поправи. Погася стомашното възпаление и стомашните киселини. Тя помага и за отровено, погася отровата.

    БАНЯ ЗА СЛАБОТЕЛЕСНИТЕ ДЕЦА. Вземете 12 кила вода и 500 г морска сол, възварете ги наедно да се стопи солта, влейте я в корито, постелете дрешки на дъното и сложете детето вътре. Завийте го да не изтине, да стои така 20-30 минути, извадете го и го облечете със сухи дрехи. Такива бани се правят вечер или по пладне, на ден по една баня през месеците май, юни, юли и август. Орехова шума, сварена за топли бани, и тя помага.

    БАНЯ ПРОТИВ ОГНИЦА. Има деца, които се изпотяват доста много, повече нощно време. Тогава се взема орехова шума, сварява се и се натопя болното дете да стои в тази вода 20-30 минути. На ден се прави по 1 баня, като се продължава 10-15 дни и повече.

    БАНЯ ПРОТИВ ОТОК. Има деца, които боледуват от някоя болест, а след болестта цялата им снага отича или подпухва. Тогава вземете 12 кг вода и 4 кг пепел от огъня и сварете пепелта. Като се утаи, влейте я в корито и натопете болното дете да стои вътре 20-30 минути. Това се прави през ден по пладне или вечер. Да се пази да не изтине. От това ще се изгуби отокът.

    БРОНХИТ (подуване на белите дробове със задух). Той се появява от настиване. Простото население го нарича душавица. Ще вземете листа от татул и ще ги пушите като тютюн. Пушекът се тегли силно навътре да отиде в белите дробове. Пуши се вечер по една цигара. Малкото дете го надвесвате над пушека да поема в гърлото и в носа. Пуши се през вечер. Това растение го има в селата, дето има торни места. Листата му са едри като на тютюна, а плодът е бодлив.

    ГЛИСТИ. Което дете има глисти, бива слабо и бледно, нощя не може да спи свободно, превива се, боли го стомахът и плаче. Вземете от аптеката прах сантанино, от него сложете колкото 2-3 житни зърна в прясно мляко. Да се пие вечер на лягане на 2 дни веднъж, а не повече. След 10 дни може да се повтори същата доза. Това е достатъчно да се пречистят глистите. Те се въдят от храната.

    ГЛАВОБОЛ. Нервно мозъчно възпаление при децата. Простият народ го нарича мламоси, топли или студени. Наричат го още и уруки и почуда. Ако се случи зимно време, главата се налага с листа от кисело зеле или се мокрят кърпи в чорбата и се налагат на главата и челото по 5-6 пъти. Ако е лятно време, вземете 300 г ракия и 10 г камфор, смесете ги наедно, мокрете кърпи и налагайте главата и челото, докато отмине. Ледена вода да не слагате, че умира детето.

    ГЪРЛОБОЛ (вътрешен или външен) по децата. Някои отичат отвън и отвътре същевременно. Вземете ленено или гръстено семе, счукайте го на дребно, сварете го с прясно мляко и налагайте гърлото отвън, докато е топло. Да се пие прясно мляко, сварено с ленено семе. Да се храни с лека храна, докато оздравя. Ако се остави на произвол без помощ, може да се задуши и да умре.

    ДИАРИЯ, СЮРМЕК (ДИЗЕНТЕРИЯ) без кръв или с кръв. Тази болест се появява в топлите месеци. Вземете върбово или липово дърво, да не е гнило, изгорете го да стане на въглен, счукайте го на прах, вземайте по една лъжичка от праха, смесвайте го със 100 г прясно мляко. Тази доза да се изпива по 3 лъжички на ден 10-15 дни или повече. Вземете 2 глави от питомния или дивия мак, нарежете ги и ги сварете с 250 г вода. Да се пие като чай през деня. Повтаря се всеки ден 10-15 дни. Лека храна – пресни яйца, сурови, разбити във вода със захар за пиене през деня.

    ДИФТЕРИТ (лошав гърлобол). Тази болест произлиза от силно възпаление, като се появяват бели петна (кожа) по гърлото – едни от тях се махат, а други се появяват. Тази болест е прилепчива и много опасна, особено за децата. При такъв случай здравите трябва да се отделят от болните. Лекуване: вземете 500 г силен спирт, 20 г камфор, 10 г тамян, 300 г мед, 250 г дървено масло, 100 г газ и 100 г терпентин. Счукайте тамяна и камфора, смесете ги наедно в шише, разплакнете шишето и тогава отливайте в чаша и мажете в гърлото навътре с кокошо перо 5-6 пъти на ден 15 дни. И да се глътне от лекарството, няма вреда. Докато оздравя гърлото, да се изгубят микробите, ще намазвате и отвън шията със същия лек. За ядене – преварено прясно мляко и рохки яйца. За да се пречисти въздухът ще пушите стаята с чамов сакъз.

    ЗАДУХА (атсма, круп). Тя се появява по децата от 2 до 12 години и повече. Върлува в гръкляна – в дихателната тръба и в белите дробове. Детето хрипливо кашля и трудно си поема въздух, било навътре или навън. Яде и пие, но в третия ден може да умре от задушаване. За налагане отвън на гърдите вземете памук, мокрете го със силна ракия и го слагайте на гърдите постоянно 3-4 дни по 7-8 пъти на ден. За пиене сварете цветовете и корените на бъзака, копривата и дилянката на чай и подсладете с чист мед. За ядене – рохки яйца и прясно мляко. Ако не побързате, доде не се е усилила болестта, може до третия ден детето да умре с мъки.

    ЗАПИЧАНЕ. Случва се на децата запичане в червата и не могат да отидат по голяма нужда по 2-3 дни и повече. Ще вземете от аптеките рициново масло, ще давате на детето по 2 чаени лъжички на ден, смесено с преварено говеждо мляко. Ще налагате стомаха с възварени топли трици. Като почне да ходи по голяма нужда, лекарството се оставя.

    ЗАУШНИЦА, оток около ушите, нарича се свинка. Той се появява по децата от валежен и студен въздух есенно и пролетно време. Вземете 300 г силна ракия и 20 г камфоор, смесете ги наедно, намокрете памук, слагайте на отока постоянно в разстояние на 7-8 дни и ще оздравя. Ако отекат слабините, и тях ще налагате със същия лек 8 дни.

    КЪРВАВО ПИКАНЕ. Дете, което пикае кръв, има бъбречна болест или някоя нерва отворена. Вземете 300 г корени сапарила от аптеките, счукайте ги на дребно, сварявайте от тях по 1 чаена лъжичка с 30 г вода. Пие се преди обед като чай 30-40 дни и повече.

    КОПРИВНА ТРЕСКА. За нея се пие кремотартър по 1 чаена лъжичка с вода 2 пъти на ден. Има го в аптеките.

    ЛИШЕЙ МОКЪР (екзема). Той се появява на децата по главите, лицето и снагата и е много упорит на лекарства. Вземете от аптеките или магазините бяла боя (цинквайс) 150 г и краве масло 300 г, смесете ги наедно и мажете лишеите всяка вечер. Премивайте ги с преварена вода. Това се прави, докато покара нова кожа. Кравето масло няма да топите, само го разбъркайте да се смеси.

    ЛИШЕЙ СУХ С БЕЛИ ЛЮСПИ. Той владее по децата и възрастните, често по главата, по лицето и снагата. Същият лишей е много упорит на лекарства. Вземете от грънчарите 150 г жълта глеч, счукайте я на прах, смесете я с 300 г дървено масло или краве масло и 6 жълтъка от кокоши яйца, объркайте го хубаво да се смеси и мажете лишеите сутрин и вечер, докато се изгубят. Застарели лишеи трудно се лекуват.

    ИЗРАСТВАНЕ НОВИ ЗЪБИ НА ДЕЦАТА и боледуването от тях. При израстването на зъбите се явява силно възпаление и сюрмек (дрисък, диария), а също и треска. За да израстнат по-лесно зъбите, вземете 100 г чист мед, 100 г краве масло, смесете ги наедно и мажете венците 5-6 пъти на ден. Това се продължава, докато покарат зъбите. Ако има диария (сюрмек), вземете дъбов или церов жълъд, опечете го като кафе и сварявайте като кафе 3-4 пъти на ден. Ако няма жълъд – от корите на дъба, от тънките клоне. И те се сваряват като чай и се пият 3-4 пъти на ден. И те помагат.

    КЛИНИ. Малките деца, а понякога и големите се превиват от силна болка в слабините, когато се менява месецът или се пълни. Такава болест се нарича клини (периодическа болна кръв). Момъкът или мома, оженени с тази болест, нямат деца, докато не се излекуват, а само страдат всеки месец. Лекарство: вземете кошутина, която расте из влажните места. Вземете от клиновия бурен (има го навсякъде). Вземете чаршамба (на канелата плода), има го в аптеките, то е като рошкови, черно. Вземете от трите по малко и ги сварете със старо вино или вода. Пие се сутрин като чай само сока 30 дни. Това е добре изпитано.

    МАГАРЕШКА КАШЛИЦА (коклюш). Тя лови повече малките деца почти във всяко време. Вземете от аптеките силитра (гивирджиле), счукайте го на прах, сварете слез с прясно мляко и слагайте от силитрата по половин чаена лъжичка в млякото. Пие се като чай 2 пъти на ден. Употребява се, докато се изгуби кашлицата. Детето да живее на чист въздух. За ядене – лека храна.

    МЛЕЧНИЦА. На малкото дете, като се появи на езика му бяло като мляко по небцето и гърлото, трудно бозае. Тогава вземете стипца, опечете я, счукайте я, смесете я с мед и мажете устата на детето 3 пъти на ден в продължение на 10-15 дни. Първо изтривайте устата на детето с чиста кърпа и тогава намазвайте, докато оздравя.

    НЕВОЛНО НАПИКАВАНЕ. Има много деца, които се напикават всяка нощ, без да се усещат. Те трябва да не пият много вода, да не ядат кисело, люто и солено, да им се дава всяка вечер заедно с яденето по една четвърт чаена лъжичка ситно счукано синапено семе (хардал) 30 дни.

    ОЧИБОЛ С ВЪЗПАЛЕНИЕ. Има някои деца, че им гноясват очите. Тогава не трябва бавене. Сварявайте камиляк (слез) с прясно мляко, натопявайте чисти кърпички в млякото и налагайте на болните очи вечер. Или от млякото на майката капвайте вечер на очите на детето. Същият лек служи и за възрастните, на които се зачервяват очите и гноясват. Това е доста спомагателно.

    ОТОК ОТ СКАРЛАТИНА В ГЪРЛОТО или отвън по шията (по врата). Той върлува след появяване на скарлатината по малките деца. Тогава вземете ленено или гръстено семе, счукайте го наситно, сварете го с прясно мляко и налагайте на отока. Ще го налагате, докато или се развали, или се пробие. Променява се нова лапа 3 пъти в едно денонощие.

    ПРИПАДАНЕ НА ДЕТЕТО В НЕСВЯСТ. Това е нервно-мозъчна болест. Тогава вземете червен лук, нарежете го и го слагайте под носа му да го мирише. Налагайте и на главата, но трябва да го счукате. Давайте му и по една чаена лъжичка рициново масло. Намокрете му главата, лицето и гърдите със студена вода и то ще се свести, ще му премине припадъкът.

    ПЪПКИ (ЦИРЕИ), СЛЯП ЦИРЕЙ, ОТОЦИкоито се пораждат по малките деца от болна, развалена и нечиста кръв. Вземете ленено или гръстено семе и слез, счукайте ги на дребно, сварете ги с прясно мляко и налагайте циреите или да се развалят, или да наберат по-рано, или да се пробият. Променяйте лапата сутрин и вечер с нова, докато оздравят съвършено.

    ПОЩЯВКА. Има много деца, които ядат непотребни вещества: въглища, сол, бяла глина, пръст, вар, пепел и т.н. Такива деца биват бледни, болни, слаби, подпухнали, слабокръвни, въобще с телесна болест. Те могат да се отучат от този навик, като се понаказват с пръчка, след което, ако отново се забележат, че продължават, да им се сложи в устата хинин или лют червен пипер и ще се откажат от лошавия си навик.

    ПНЕВМОНИЯ (възпаление на белия дроб). За тази болест се налагат гърдите с памук, намокрен със силна ракия или със силен оцет, и то в продължение на 5-6 пъти на ден 10-12 дни и повече. Така ще мине.

    ПОДСЕЧЕНО. Децата често се подсичат зад ушите, под мишниците и слабините. Вземете скорбяла, намазвайте подсеченото с дървено масло и поръсвайте със скорбяла. Да се посипва с жълта глеч, и тя помага. Трябва да се посипва много пъти, докато оздравя съвършено.

    ПЕСЕЧЕВО ДЕТЕ (слабокръвно или слаботелесно), от ден на ден слабее. Вземете 600 г силен оцет от вино и 300 г чер пипер, счукайте ги на прах, смесете ги наедно в голяма паница и разтривайте цялата му снага през вечер дълго време. За ядене го хранете с укрепителна храна, а стомаха му налагайте с попарени трици. Разтривка ще правите вечер и така полека, от ден на ден, ще се поправи. Ако го оставите без помощ, ще умре с големи мъки и страдания.

    РЕВМАТИЗЪМ (НАСТИВКА). Има деца, които при малко студ настиват и се поболяват. За такива деца се правят топли домашни бани със синапово семе (хардал). Вземете 300 г семе, смелете го на брашно, сварете го със 7 кила вода и влейте водата в корито. Като поизстине, сложете детето във водата да постои 20 минути. Същата вода служи за 7 дни да се къпе детето. Ако се смеси с 2 кила пепел, когато ври, става по-лековита баня. Тя се прави по една на ден 7-8 дни поред вечер или по пладне.

    СКАРЛАТИНА ИЛИ БРУСНИЦА (морбили). Един вид възпалителна болест. Шарка, която се появява по децата със силно възпаление по цялата снага. Най-много върлува в гърлото с остри, дребни като просо пъпчици. За тази болест се вземат 500 г дървено масло, 30 г камфор, смесват се наедно и се маже в устата, гърлото и по врата. Цялата снага се мокри с чисто вино да изтегли възпалението. Това се прави 5-6 пъти на ден 15-20 дни. Трябва да се отделят болните от здравите. Тази болест е ужасна. Тя взима много жертви от малките деца и трябва да се лекува. Да им се дава лека храна, прясно мляко, сварено с ориз, пресни рохки яйца. За пиене водата да се смесва с мед или захар. Дебела постелка, лека завивка. Ще го къпете всеки ден с хладка вода. Пазете го да не настине, докато премине болестта. Медицината поставя карантина, да не се развива болестта.

    СВИВАНЕ НА ЖИЛИТЕ И МУСКУЛИТЕ. Тази болест се явява често по децата, придружена с припадък. Вземете силен оцет 500 г и дървено масло 300 г, смесете ги наедно и разтривайте по цялата снага на ден по 3 пъти, докато спре сгърченото.

    СЮРМЕК (диария или дизентерия). Вземете две пресни яйца, 200 г прясна студена вода, 30 г захар, смесете ги наедно, разбийте ги с лъжица да станат като мляко. Да се пие през деня вместо вода, всеки ден, докато оздравя. За ядене – ориз, сварен със захар.

    ТРЕСКА ЯВНА ИЛИ ТАЙНА. Детето, когато изстива или пламва (има възпаление). Тогава вземете 250 г синапово семе, счукайте го, смесете го с 5-6 кила топла вода и натопявайте детето във водата да престои 20-30 минути. Тази баня се прави веднъж на ден 5-6 дни или повече според нуждата, без да взема хинин. Ще оздравя. Лека храна.

    УШИБОЛ ПО ДЕЦАТА (ушите, когато болят и набират гной). Тогава трябва да се налагат с кърпи, натопени в топла вода и отцедени от водата. В случай че гноясват, трябва да се измиват с машинка с топла вода и да се капват по 5-6 капки топло дървено или глицериново масло 2 пъти на ден, сутрин и вечер, докато се пречистят ушите.

    ХРЕМАВИЦА, МЪРХАВИЦА. На детето много пъти му се затуля носът, не може да суче. То плаче и не може да си поеме въздух през носа. Тогава вземете от аптеката бадемово масло и намазвайте носа дълбоко. Навийте коприна или памук на тънка клечка, натопете го в маслото и мажете носа навътре 2-3 пъти на ден, докато оздравя.

    ШАРКА, едра или дребна, която върлува по децата. Доста прилепчива. Появява се силно вътрешно и външно възпаление и докарва голяма слабост. Тя не ще много разправия с лекарства, че вкарва човека по-рано в гроба. Вземете чисто вино за пиене, давайте на болното да пие и мокрете цялата снага, за да избие шарката по-бърже навън и да не дава голямо възпаление. Да се предпазва детето от студено, да не изстива, че се повръща шарката. Трябва да го къпете в хладка вода през ден и да мажете цялата снага и лицето с говеждо прясно мляко да не станат грапави. За ядене – прясно мляко, пресни рохки яйца. За пиене – топъл чай от лайка. Чиста стая и чист въздух, дебела постелка, лека завивка. За 10 до 12 дни ще оздравя, може да сварявате лайка с вино. Пазете от люта, кисела и солена храна, докато оздравя съвършено.

_____________________________

Иеромонах Неофит Калчев

За малолетните деца и за тяхното лекуване с домашни народни лекарства от народната медицина.
За бедния народ, който няма достъп до научната висока медицина.

 

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ