КОМПРЕСИ „ЛАПИ”

29 април 2017 02:11

Компресите се употребяват много често за налагане на разни отоци, циреи, пъпки, рани, живеници, гангрени, фистули, против разни ревматизми, настинки, лишеи, мокър или сух лишей, екземи. Доста смукателни средства помагат за тяхното лекуване.


1. БЯЛА ПРЪСТ (ГЛИНА), попарена с оцет и с вино или с вода – за налагане на натъртено (ударено) или смазано.

2. БОБ БЯЛ, смлян и сварен на каша – за налагане на главата, когато тече жълта вода от носа.

3. БОР, който расте в балканите. От него правят катран и той също се употребява, както и чамът (смолата, корените и листата), против горните указани болести. За вътрешните болести ще вземете 300 г смола и 1 кг дървено масло, ще ги възварите в тиганя да се стопят наедно и да се смесят и тогава ще вземате преди обяд една чаена лъжичка и след вечеря една. Корените и листата се приготвят като чай – 200 г кори или листа сварявате с 500 г вода или вино. Изпива се преди обяд. За външна употреба – 300 г смола и 500 г дървено масло, възварени наедно – за мазане на циреи, рани, живеници, лишеи, против скарлатина и дифтерит, ще го мажете в гърлото и вън по врата и по снагата, докато се премахнат белите кожици в гърлото и възпалението. Така се употребява дълго време, докато премине болестта.

4. ГУЛИЯ градинска висока. Главите, опечени или сварени на каша – за налагане на очите, които имат очибол да се лекуват.

5. ЖИТО, смляно на булгур, сварено с вино или с вода, за налагане на разни рани и отоци (живеници).

6. ЖИЛОВРАТ – корените и листата, сварени с вино се пие против разни маясъли. Листата се налагат на разни рани.

7. ЗАХАР. Употребява се против нова рана. Измива се раната с ракия или спирт и се посипва със ситна захар, докато зарасте.

8. ЗВЕЗДЕЛ – семена и трева – се сваряват за налагане и топлене вместо баня за ревматизъм.

9. КАРТОФИ, сварени на каша – за налагане на син оток или синя пъпка.

10. КАМИЛЯК (слез), счукан и сварен с прясно мляко или вода – за налагане на разни отоци и рани (живеници).

11. КЪКЛИЦА дива. Листата й се налагат на разни рани и живеници.

12. КЪРПИ ленени или конопени, стоплени – за налагане на зъбите.

13. ЛЕНЕНО СЕМЕ или гръстено (конопено), счукано и сварено с прясно мляко или вода – за налагане на разни отоци и рани.

14. ЛЕЩА, смляна, сварена с вино или вода – за налагане на очите, когато са гноясали или се зачервяват и текат.

15. ЛИПОВИ ИЛИ ВЪРБОВИ ВЪГЛИЩА, счукани на прах – за посипване на гнили и вонещи рани, за да ги пречисти от лошата миризма. Който бълва начесто храната със или без кръв, да изпива на ден по 3 лъжички ситен прах със студена вода.

16. ЛУК ЧЕРВЕН (кромид) или праз лук, счукан със сол – за налагане на ударено, утрепано и кръвясало.

17. МОРКОВИ (корени), настъргани сурови – за налагане на рана, която наричат рак или ракова рана, живеница смъртоносница.

18. МОКРИ ГОРЕЩИ КЪРПИ компрес – за налагане на врата, когато има оток (скрофули) или когато болят жилите.

19. ОВЕС. Употребява се за много болести. Против ревматизъм ще вземете 7 кила овесена слама, веяница, мекина и ще я сварите със 100 кила вода – за натопляне на цялата снага, на ден една баня вечерта и пазене да не изстине след банята.

20. ОВЕС, смлян като трици (зърна), сварен като каша – за налагане на главата, който има кел, и за налагане на отоци. За пиене като чай против шангър, сифилис, водна болест в стомаха, скрофули, против бъбречен и жлъчен пясък. Взимат се 300 г овесен булгур и се сварява с 1 литър вода. Пие се три пъти на ден по 250 г. Трябва да се пие редовно 50-60 дни и повече.

21. ОВЕСЕНА СЛАМА (мекина), попарена – за налагане на отоци и ревматизъм и против кракобол.

22. ОРИЗ, счукан и сварен с вино – за налагане на отоци и рани.

23. ПРАЗ ЛУК, сварен на каша – за налагане отдолу на седалото, който има маясъл с кръв или сух.

24. ПОДБЕЛ, корените и листата, сварени като чай – против охтичава кашлица. Листата се налагат на рани.

25. РАКИЯ СЛИВОВА ИЛИ ПРАЩИНЕНА – против гръдна настинка. Ще вземеш 100 г ракия и 400 г мед, възварени наедно, и ще я изпиеш, докато е топла. Повтаря се 5-6 пъти.

26. РЕПЕЙ, репошина – саморасло растение с широки листа. Като узрее, плодът се лепи по дрехите. Корените му се употребяват, сварени като чай с вода и захар – 300 г корени с 1 литър вода. Пие се по 300 г три пъти на ден против скрофули, сифилис, бъбречен пясък, разни охтики и кашлици. Когато бясно куче нарани човек, раната се налага със счукан корен 3 пъти на ден 40 дни.

27. РЕЧЕН ПЯСЪК, затоплен – за налагане на снагата против настивка (ревматизъм).

28. СВИНСКА МАС, смесена с камфор – за мазане и налагане на измръзнали части на тялото – краката, ръцете, ушите и носа.

29. СВИНСКА МАС И БРАШНО ОТ ПРОСО. Ще вземете 500 г свинска мас и 500 г брашно от просо. Ще ги смесите наедно, ще стане като мехлем. Няма да го варите. С него се налагат рани от скрофули и живеничави рани. Трябва да се налагат дълго време сутрин и вечер и да се премиват с вино.

30. СИНАПОВО СЕМЕ, счукано и смесено с вода да се образува каша – за налагане против пробадане и настивка.

31. СРЕДАТА НА ЧИСТ ХЛЯБ, натопена във вино – за налагане на очите, когато болят и кървят.

32. СТУДЕНИ МОКРИ КЪРПИ – за налагане на тялото, гдето има силна горещина (възпаление).

33. ТЕРПЕНТИН (нефтя), масло, което се продава в аптеките, пренасят го от странство. То се употребява за лек на много болести – против дифтерит за мазане в гърлото, за опушване, дето лежат болни, за капане в ушите по 3-4 капки, когато има червей в тях. За вътрешни болести – капват се по 10 капки на бучка захар и се взимат преди обяд против нервозност, жълтеница, против болести на черния дроб, кабос, запичане на червата, семетечение (полюция), против глисти солитер, нощно напикаване; за разтриване вечер на лягане при ревматизъм, кракобол и кръстобол.

34. ТРИЦИ, отсявки само от жито. Сварени с вода или вино се употребяват за миене на главата, когато има кел (рани). Трици, сварени, отцедени, сокът, подсладен със захар или мед от пчелите – за пиене при гърлобол и пресипки, преди обяд 10-15 дни. И още – против кашлица при възрастните и децата се употребява като чай преди обяд.

35. ХРЯН, счукан, се налага, за да докара топлина. Ще го смесите с вода на каша и тогава се налага, дето има нужда.

36. ЦВИЛУГА (пищялки, бучениш по български). Ражда се в градините. Той е два рода – висок и нисък – и има отвратителна миризма. Не се употребява за пиене, защото е отровен. С него се налагат открити рани, той е доста смукателен. Наберете, изсушете го на сянка, счукайте го и после посипвайте раните с праха. Премивайте ги с преварена вода.

37. ЧАМ, който расте в балканите и от него се правят чамовите дъски. Чамова смола (чам-сакъз), чамова кора и чамови листа се употребяват против много болести: охтика на белия дроб (кашлица), бъбречен пясък, трипер, оток в слабините, бяло течение от матката, развалена нечиста кръв, холера, гръдобол, за опушване като с тамян, където лежат болни, за да се пречисти разваленият въздух, за лош дъх в устата, лишеи, главобол, скрофули, дифтерит, очибол, възпаление на мозъка, маточен рак.

38. ЧИСТИ ТРИЦИ, сварени на каша или попарени – за налагане на разни отоци и навехнато (натъртено), ударено.

39. ЯГОДИ, ПИТОМНИ ИЛИ ДИВИ. Ще наберете листата от тях и ще ги изсушите на сянка. Също и плодовете се употребяват против много вътрешни и външни болести – против бъбречен пясък, за вътрешни и външни рани, против гърлобол, за гаргара, за налагане на отоци, против стомашен катар или в мехуря, против маточно възпаление, против охтичава кашлица, ревматизъм, кабос, глисти (солитер), венцебол, сляп цирей, разни пъпки и цирки, холера. За вътрешните болести ще вземете 10 листа и ще ги варите с 500 г вода, докато остане 300 г. Пие се преди обяд като чай. За външни болести ще попарите листата за налагане (компрес). Раните се измиват със сока от възварените листа.
_________________________________________

Йеромонах НЕОФИТ КАЛЧЕВ

За бедното население, което няма достъп до високата научна медицина и го изпъждат от болниците без помощ, което няма пари да заплати нито за рецепта, нито за лекарства.

Прочетете още...

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

6 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ И НЕВЕНА

РАСТЕНИЯТА ЧАКАТ ЧОВЕКА

ПО-СПОКОЙНО СЪС СЕЛЕКЦИЯТА

САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

ЩЕ СЕ ОПАРИШ! НЕ ДОКОСВАЙ!

ЗА ЖИТНИЯ РЕЖИМ, ЛИМЕЦА И НОВИТЕ СЪМНЕНИЯ

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ

(СЪ)ТВОРЕНИЕ

ДУХ-УХАНИЕ