ТАЙНИ БОГОМИЛСКИ УМЕНИЯ №15

26 януари 2017 06:20

15. Здравей Здраве в Габрово ТАЙНИТЕ ЗНАНИЯ СТАВАТ ЯВНИ. ДВА ДНИ ДО габровската реплика на ФЕСТИВАЛА "Здравей Здраве" - 28-29 януари

ГЛАВАТА СЪБИРА КОСМИЧЕСКИ СИЛИ


Ритуалната чаша от човешки череп в историята на българите може да носи привкус на езичество и ужас в днешния човек, но диханията на този исторически факт ни отвеждат към мисли за космогония и привличане на „небесни“ сили, които до сега са подкрепяли врага. Тоест не са ни били на разположение, което от сега нататък няма да е така. Кан Крум прави своята чаша след победата си над Византия, малко преди същата тази Византия да погълне държавата му.
Калоян нарежда да му изработят черепна чаша в съдбоносен момент, когато побеждава рицарската войска и отвежда пленения император в Търново. Тук няма да коментирам езическата символика на ритуалните чаши от черепи. Динамизмът на победения враг още при траките е „усвояван“ по същия начин, а назад в историята е пълно с подобни примери. Главата на княз Светослав, този с когото Боян Мага тръгва на Север, изоставяйки царския дом на баща си Симеон, също се превръща в чаша. Чаша, която е била пазена векове от победилите го печенези.
Напомних тези факти за да ги сравня с едно поверие на богомилските врачове. На Благовещене (25 март) излизат змиите, идва кукувицата да извести края на зимата. Към селищата и покрайнините им се завръщат лястовиците и самодивите. На места с палене на огън и опушване се гонят змии и гущери. Къщите се проветряват като се опушват, тропа се с ръжен и маша да се изгони от тях всякаква гад. Народът вече трябва да е подхапнал нещо зелено, коприва, киселец, лапад, че да се е заредил с „нова“ кръв. Ще му трябва и сила и смелост, ако пред него се изпречи събудена змия. И тук вече стигаме до нашето сравнение. Ако някой е убивал змия на Благовец той я занасял на селския врач. Този пък посаждал в главата й босилек. Магическа сила придавала тази глава на растението. Такъв босилек е много лековит, с него се правят наричания за здраве, магии за любов. Тук църквата и богомилските лечебни практики не се разминават. В Странджа на този ден в църквата се носи босилек, който се опява от свещеника и след това се използва като лек при главоболие. Някои се кичат с него за здраве.
Има още много подробности около връзката на небесните сили, животните и растенията, но за сега само напомняме за богомилската практика да се посаждат билки в почистени черепи на животни от общиарията. При богомилите домашните животни са умирали само от болест или естествена смърт.

За днес - толкова. Утре пак. И до фестивала - всеки ден и все така. Чудесата на "добрите хора", на врачовете, дълбоко подхранили вярата си със знание.

Писа рука Емилова

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ