Тайни Рецепти от Богомилския Зелейник

06 декември 2016 06:10

„...Кога е човек много болен ...върбови листа зелени счукай, па му намажи образа с чорбата;ако стане червен, не ще да умре, ако стане жълт или черен пък, умира човек...“ След върбата идва ред и на копривата като указател за добрата или лоша прогноза... “Болният да пика, та да сипе на зелена коприва, ако изсъхне (копривата) или се попари, (болният) умира...“

Забележете, богомилът-лечител се осланя първо и преди всичко на подсказванията от други природни духове: животинския, растителния. Те са по-близо до Бога, там няма опосредстване през църковната вяра и попския догматизъм. За нашия герой тук най-важен е доказания емпиризъм. Знанието, опита, а не вярата.

Що се отнася до болния, той по принцип е грешник. Щом е болен, значи е нарушил духовната си връзка с природата, обидил е някой от духовете й, а от там и своя.

Виждаме как кратко и точно Учителя, един Съвършен от миналия век, определя съхраняващите основи на здравето в човешкия организъм и не се съмняваме повече, че той е един прероден богомил.

„Здравето на човека зависи от четири неща, от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум, от мекотата на неговото сърце...“

Препоръчани продукти

Купи всички Пакет "Знание"
Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ