СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК II

04 август 2018 05:17

НАШАТА ПОРЕДИЦА 
Четете, помнете, разпространявайте

Как руснаците се грижат за КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

ВАРИКОЗНО РАЗШИРЕНИЕ НА ВЕНИТЕ
1. В началния стадий варикозното разширение на вените може да се лекува, като под краката се поставя сгънато на няколко ката като валяк одеяло. Преди заспиване, лежейки по гръб, трябва да се правят упражнения за краката. Едно от подходящите е ,,каране на велосипед“.
2. Прави се смес от седефче и бял равнец в равни части. Приготвя се настойка от 1 супена лъжица от сместа, залята с чаена чаша кипяща вода. След охлаждане се прецежда. Пие се по една чаша сутрин и вечер.
3. Прави се настойка от листата на обикновена коприва. Сутрин и вечер се изпива по една чаша, като при това се съблюдава млечно-растителна диета.
4. Спиртен извлек от цветове на бяла акация в съотношение 1 част цветове и 3 части спирт или ракия. Сместа се намачква добре и с нея се разтриват болните места.
5. Смес от равни количества листа от медицинска ружа, цветове от лайка, кора от конски кестен, корени от черен оман. Приготвя се студена настойка от 1 супена лъжица от сместа и чаша вода. Прилага се външно, като компрес.
6. Смесват се кора от конски кестен- 10г, кора от бяла върба- 25г, стъбла и листа от бял равнец- 15г цветове от седефче- 15г, стъбла от пача трева- 15г. Една супена лъжица от сместа се накисва в чаша вода. Пие се по една чаша 2-3 пъти дневно.
7. Смесват се цветове от конски кестен- 20г, кора от обикновена калина- 30г, кора от бяла върба- 50г. Сместа се сварява в 1 литър вода. Престоява 10 минути. Използва се за компреси.

ТРОМБОФЛЕБИТ
1. За премахване на възпаления се препоръчва през нощта краката да се огъват със свежи листа от люляк.
2. Добре действа разтриването на краката със спиртна настойка от цветовете на бяла акация. Полезно е преди лягане да се правят горещи вани на краката с добавяне във водата на кори от конски кестен, цвят от лайка и обикновена коприва.

ХЕМОРОИДИ
1. Три лъжици стъбла от димянка (росопас) се заливат с две чаши вряла вода. Престоява 4 часа и се прецежда. Пие се по една супена лъжица 3-5 пъти дневно.
2. От голям суров картоф се изрязва пръчица с дължина 6 см и дебелина, колкото пръст. Всяка вечер преди лягане пръчицата изцяло се пъха в ануса. Когато се изхвърли с изпражненията, за препоръчване е да се замени с нова. Този прост начин за лекуване на хемороиди е разпространен сред народа като много надежден.
3. Престоял хлебен квасец, на върха на ножа се намокря тампон (парче памук, загънато в марля) и се намазва ануса. При силно парене се намазва с глицерин.
4. 400г. стъбла и листа от водно пипериче се заливат с два литра вода. Вари се 15мин и престоява още 20мин. Прецежда се. После се натрошават 400г хляб в две чаши несварено мляко, сместа се кипва и се прецежда. Двата състава се изливат в леген и се слага в него така че хемороидалните подутини да са потопени. Преди такива вани да се правят очистителни клизми, след това анусът да се измие с топла вода. Ваните да се правят ежедневно или през ден в продължение на 1-2 месеца.
5. При остри болки се използва следното средство: смес от листа от коприва и кора от зърнастец- по 8г- се залива с 1 литър кипяща вода и се оставя да се запари. След това се прецежда и охлажда. Пие се сутрин и вечер на гладно по една чаша.
6. Прави се отвара от стъбла и листа на маясъличе (пипериче) в съотношение 1:20. Прецежда се и се охлажда. Пие се по половин 3 пъти дневно след ядене.
7. Смесват се по 1 част- стъбла от блатен бял смил, цветове от лайка, кора от зърнастец, листа от живовлек широколистен, стъбла от полски хвощ; по 1 1/2 част- стъбла от гръмотрън и жълт кантарион. 10г от сместа се заливат с чаша вряла вода. Приготвя се настойка. Охлажда се и се прецежда. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден.
8. Смесват се равни части от стъбла на водно пипериче, цветове от луличка и кора от дъб. В чаша сгорещена свинска мас се сипват 3 супени лъжици от сместа, като от време на време се разбърква. Сместа престоява 12 часа, след което отново сгорещената мас се прецежда. Средство за лекуване на хемороидални издатини. При сърбеж и болни в ануса да се пъхне за 4-5 часа марля, добре напоена с тази мас.
9. При болки, съпровождани от кръвотечения и запек, полезно е да се пие затоплена зелева чорба- по две чаши наведнъж.
10. Масаж. Приготвят се поотделно студена и топла вода. След измиване, в ануса се поставя накрайника на иригатор за клизма и се правят промивки последователно с топла и студена вода. С това се цели съкращаване и пулсация на кръвоносните съдове. Разширяването се причинява от топлата вода, а от студената съдовете се свиват и задвижват кръвта. Масажът трябва да завърши със студена вода. След няколко такива промивки състоянието на болния се подобрява. За поддържане на състоянието масажът трябва да продължи само със студена вода.
11. Чаена лъжичка корени и стъбла от глухарче, изсушени и нарязани, се заливат с чаша вряла вода и престояват 1 час. Прецежда се и се охлажда. Пие се по четвърт чаша 4 пъти на ден преди ядене.
12. Приготвя се настойка от стъбла на овчарска торбичка в съотношение 1:10. Прецежда се през марля. Това е кръвоспиращо средство. Пие се по една супена лъжица 3-5 пъти на ден след ядене.
13. Смесват се по една супена лъжица стъбла от бял равнец, водно пипериче, кора от дъб и листа от коприва. В сместа се добавя 1 1/2 лъжица стъбла от хмел. Накисва се в литър вода. Прецежда се. Използва се за седящи вани.
14. Приготвя се сок от пресни плодове на офика. Пие се по една ракиена чашка 3 пъти на ден. За подобряване на вкуса се добавя мед или захар и отделно се пие вода. Трябва да се пие продължително време като профилактично средство против външни и вътрешни хемороиди.

ГНОЙНИ РАНИ
Растенията могат да премахват възпаления, да прочисват, да дезинфекцират и да заздравяват рани.
1. В равни части се взимат листа подбел и стъбла от бял пелин. Залива се 1 супена лъжица от сместа с 2 чаши вода. С настойката се мокри раната два пъти на ден.
2. Смесват се сок от корени и листа на репей и растително масло. Раната се маже до заздравяването и.
3. В равни части се смесват стъбла от бял равнец, стъбла от водно пипериче, кора от дъб, листа от бял имел и коприва. Една супена лъжица от сместа се пуска в литър вряща вода и се прави настойка. Използва се за компреси.
4. Супена лъжица от листата на седефче се залива с литър кипяща вода. Използва се като настойка за рани.
5. Като дезинфектиращо средство за рани може да се използва сок от бял пелин или настойка от лайка.
6. Регенериращо действие върху раните оказват намачканите пресни листа от ранилист.
7. Свежи листа от жълт кантарион- 10 г-се заливат със 100 г олио. Съдът се разклаща в продължение на две седмици. Раните се намазват.
8. Народната медицина за лекуване на рани широко използва листата на живовлека, заради тяхното обезболяващо и противовъзпалително действие. За получаване на сок чисто измитите пресни листа се прекарват се прекарват през мелачна машина или се намачкват добре. Полученият сок се смесва с мед и се вари около половин час. Намазват се раните с получения състав.
9. Върху раната се слага кашица от листа на кромид лук и се държи около 10-15 минути.
10. Дълго незарастващи рани се посипват с въглища от бреза, счукани на прах.
11. Загнояването на рани се избягва с налагане със смес от сушени цветове и плодове от къпина.
12. Слуз от накиснато във вода ленено семе се използва за компреси и топли лапи. Пропорцията е: 1 част семе към 30 части вода (в тегловно измерение).
13. Супена лъжица изсушени и счукани корени от коприва се заливат с 2 чаши вода и се варят 10 минути. Пие се по една чаша 4 пъти на ден.

Следва...

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ