ЗА ИНФОРМАЦИОННОТО ПОЛЕ, ВГРАДЕНО В ЕДНА ИКОНА

03 март 2018 18:37

Ако има чудесни изцеления, защо да няма и чудесни победи.
Ще напомня едно доказателство, мили хора, от времето на Втората световна. Нека бъде в чест на руския патриарх, макар че той със сигурност го знае. Затова пък неговото присъствие в страната ни може да стане повод и някои от нашите народни водачи да се размислят и по-често да споделят помежду си подобни истории. Тази е истинска.
В нея става дума за Казанската икона на Божията майка.
Когато през 1941 г. немците вече късали парчета от Подмосковието (каква ли работа имали там?) много хора от Православния свят стискали юмруци и се молили за спасение на Русия. В далечния Ливан и митрополит Гор Ливански Илия (Карам) сторил същото. Само че по своему. Изоставил сън и храна, той се спуснал в едно каменно подземие и три денонощия се молил пред иконата на Божията майка. След третата нощ бдение му се явила Царицата небесна и прошепнала: “По цяла Русия да се отворят храмовете, манастирите и духовните академии. Да се върнат свещениците от фронта, да се изкарат от затворите. Готви се предаване на Ленинград. Това не трябва да става. Нека да изнесат Казанската чудотворна икона на Божията майка и да обиколят в кръстен марш града. После да я отнесат в Сталинград и да направят същото. Ако това не бъде направено,Русия загива.“
По каналите на Червения кръст митрополит Илия се свързал със съветското правителство. Вече било декември. Ленинград се готвел за дълга обсада, от града вече изнасяли последните ценности. В тази обстановка Сталин извикал при себе си Ленинградския митрополит Алексей Симански и му поръчал да изпълни всичко, което било предадено от Ливанския митрополит Илия.
Из Владимирския събор изнесли Казанската икона и в бавен ход с големия кръст напред обиколили Ленинград. В десетките отворени храмове на града се подхванали богослужения. Немците така и не могли да пристъпят чертите на този поход.
Същото сторили веднага след това и в Сталинград. Пренесли Казанската икона и след цялия хаос на боевете, сред руините оцеляло като по чудо едно единствено здание – църквата, наречена на Казанската икона на Божията майка.
През 1947 г. Сталин поканил митрополит Илия в СССР. Наградили го със Сталинска премия, която той оставнил за благотворителност.

Казанската икона на Божията Майка днес се намира в Казанския катедрален събор в Петербург.
Винаги, когато си спомням тази история, ми идва на ум, че един иконописец се е оказал толкова полезен за народа си, колкото цяла армия. Не мога да ви кажа името му, но знам, че докато е рисувал върху платното той е общувал с образа, обожавал го е, а образът е пропивал неговите мисли и молитви, докато се превръщал в творяща връзка между човека и Тънкия свят, към който всички сме се стремили и ще се стремим во веки.
Емил Елмазов

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ