БЛАГОДАРНОСТИ

26 октомври 2017 14:43

Здравейте, добри хора. Държите в ръката си второто издание на „НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО“. Стъкмихме го, за да ознаменуваме четвърт век от излизането на първото. То се появи като приложение на софийския общински в. „Надежда“ и изглеждаше така.(Снимка 1) Тогава за Учителя се говореше тайничко, а печатане на книги с негови беседи не се разрешаваше. 
Никога няма да разбера руснаците, които по това време се разпореждаха в България тъй както правят американците днес. Та тогава в Москва ценяха леля Ванга повече от нас, българите, а се сърдеха много като се говореше за Учителя. Пък в нашето национално съзнание и двамата си бяха най-изявените съвременни богомили. 
Е, в редакцията на в. „Надежда“ приготвихме томчето, загърнахме го в корица от картон за ученически тетрадки и зачакахме кой откъде ще ни подхване.
Имаше обаче две момчета в квартала, още ученици, които не искаха да чакат. Решиха да застанат на пл. „Славейков“ и първи да покажат на хората първата появяваща се книга на Учителя в Новите времена. Това бяха Евгени и Светльо. (Снимка 2) На празния тогава площад, на трамвайната спирка, те заеха единствената пейка. За да изглеждат по-внушително като букинисти поставиха и другата книжка, издадена по същия начин – „Два погледа върху личността на Буров“. (Снимка 3) Този голям български индустриалец беше съден от Народния съд, но идваха времена, в които неговият предприемачески дух трябваше да се възражда. 
Продажбите тръгнаха неочаквано добре и един клошар, усетил силата на начинанието , се присламчи към двамата с „Хайка за вълци“, втора ръка . За да отстранят конкуренцията момчетата изкупиха двата овехтели броя и така си увеличиха асортимента, като запазиха монопола си върху пейката.
Сега нали разбирате, добри хора, защо правим това юбилейно издание. За да отбележим в писаната история, че Словото на Учителя тръгна повторно към българите от площад „Славейков“, а самият площад получи родилния си импулс на книжовно средище от същото това Слово.
Нека се запомни това, защото площад „Славейков“ вече няма да бъде същия. Нека да благодарим и на двете момчета, които отдавна са вече мъже. Каквото е било вече няма да бъде. Ще бъде друго. Благодаря и на Жана Иванова, собственик на Издателско-продуцентска къща "Жануа" 98 за това, че макар да беше подготвила за печат изданието реши да ни предостави предпечатната подготовка безвъзмездно. Нека нищо добро да не бъде забравяно, нека никой добър човек да не бъде забравен.
____________
Емил Елмазов

 

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ И НЕВЕНА

РАСТЕНИЯТА ЧАКАТ ЧОВЕКА

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

УСТОЯВАЙ, СЪРЦЕ!

ГЛАГОЛИЧЕСКИ ИЗЦЕЛЕНИЯ

ГЛАГОЛИЦАТА И СЪРЦЕТО

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ

(СЪ)ТВОРЕНИЕ

ДУХ-УХАНИЕ