ДУХ-УХАНИЕ

26 март 2017 02:16

Учени доказали, че ние си спомняме само:

  • 1% от това, което докосваме,

  • 2% от това, което чуваме,

  • 5% от това, което виждаме,

  • 15% от това, което вкусваме

  • 35% от това, което помирисваме.

 

 

*** 

 

Дух-ухание

Ароматът на бор събужда спомена за първото ми прераждане, тук на Земята, в праисторическо време, когато хвърлях съчките в огъня и димът изпълваше пещерите.

Светлината и сянката рисуваха неразбираеми знаци по стените, но упойващите ухания на билки и смоли в огъня пробуждаха видения и прозрения. Така открих боговете.

Тамян и мастикс ме връщат в онзи храм на брега на морето, където бях жрица, пророчица и лечителка, докато чудовищно земетресение не разкъса плътта на земята и унищожи и храма, и живота.

Ароматът на здравец и босилек е третото ми пробуждане, в двор, ухаещ на билки и напечени от слънцето камъни... И вечният спомен за огъня, върху който изгорях, защото носех познанието за състрадание и милост.

Утро е. Мирише на прясно изпечен хляб и това е моето последно прераждане-опрощение...

Храм е тялото и сетивата са неговите богове.

Те са вратите, през които влиза познанието.

Ако сърцето открие истинското му значение,

тогава се отваря куполът на просветлението

и душата се свързва с Космоса.

 

Надя Димова

 

***

В миналите времена лечителството се практикувало от жреци. То било нещо божествено, магично и в ръцете на тези, които имали дарбата да общуват с боговете, да врачуват. А димът, който се издигал по време на горенето на ароматни билки и смоли, се смятал за връзката между земния и небесния свят. Ароматите били рядкост и единствено достойни да занесат човешките послания до божествата. Неприятните аромати се свързвали с болестта и злото, защото хората забелязвали колко негативно действат върху човешката психика и тяло.

Ной благодарил на Бог за спасението си като запалил кедрово дърво и мирта.

Асирийците изгаряли за своя бог Баал по 60 тона тамян през време на годишните чествания, а при погребалните шествия на герои - 5000 роби носели пред процесията съдове с горящ тамян.

Император Нерон поръчал при погребението на съпругата си Сабина Попеа да се изгори толкова тамян, колкото можела да произведе цяла Арабия (дн. Арабски полуостров) за година.

Арабите имали специална флотилия за пренасяне на тамян. Най-качественият тамян се добивал в царството на Савската царица (дн. Йемен и Оман) – там расте  Boswellia Carter, дървото на същинския тамян.

Тамянът и другите ароматизиращи растения и смоли действат дезинфекциращо на въздуха в помещенията на храмовете и църквите, където се събират много хора и опасността от зарази е по-голяма, защото много болни хора търсят помощ от Бога в тези места.

В античността най-често употребяваните за това вещества били мирта (смола от миртово дърво, растящо на Арабския полуостров, в Йемен и Етиопия), галбанум (гумена смола от вид копър), стиракс от течен амбър или бензоин (гъст балсам на амбровото дърво), бензое (смола на бензоевото дърво), билки като хвойна, исоп, градински чай, иглолистна пиния.

Kyphi е египетска ароматизираща смес, чиято рецепта била записана в папируса Еберс (медицинско съчинение от древен Египет, 1550 г. пр.Хр). Тя съдържа 16 различни съставки като тамян, мирта, калмус, галгант, мастикс и др. Тази смес се използвала да прогонва ежедневните грижи, страха, паниката и да донася приятни сънища. Тя била толкова търсена от древните гърци и римляни, че египетските жреци създали първия известен марков парфюм - Kyphi.

 

 

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ