ПОВЕЛИТЕЛЯТ И ПОКЛОННИКЪТ

07 януари 2018 06:33

Шести епизод. Подготовка за Фестивала „ЗДРАВЕЙ-ЗДРАВЕ“ в Габрово – 27-28.01. 2018

Повелителят и Поклонникът

Материалистичните схеми, през които премина самосъзнаването на технологичния човек, показват днес своите планетарни резултати. Онзи, който нарече себе си Господар на Природата, неин ПОВЕЛИТЕЛ, не научи децата си да се вглеждат в тревистото лице на Земята, както се взират в майчиното лице; да доближават с благоговение цветята, да проумяват езика на техните форми, нюанси и аромати...не, това не!
В представите на своето потомство той не установи разлика между късането на растението и разчитането на смисъла от появата му; между удоволствието от потребяването му и насладата от прозрението, което то може да донесе. Остави децата си слепи за невидимото, какъвто беше и той. Внуши им да се влюбят в декора и те не разбраха истинската пиеса. Тази, която се състои в едновременното възприемане на нещата зад сцената и върху нея. По-късно, в своята зрялост, тези деца се оказаха неспособни да се възползват от това, което се случва между човека и зеления свят. Те не разполагаха вече с душевната нагласа, с техниките и уменията да пречистват душата си посредством шепота на гората и танца на дивите житни треви. Не знаеха как да раздиплят с поглед феерията на цветната дъга и да нахранват душите си с любимия (а значи и нужния) цвят. Когато учеха история и археология, разбираха артефактите в тях като учебникарска екзотика. Пътуваха ли по останките от древните цивилизации, поглеждаха с туристическа ирония на останките от обрядите на древните магове и жреци. Държаха се тъй, сякаш светът започваше от тях. Да придобият по-безпристрастен и уважителен поглед към Невидимото, да се изкачат по-високо по стълбата на Финните нива на битието за тях се оказа твърде късно. Да се възползват от онова, с което интуицията беше дарявала древните общества, им се струваше примитивно. Бяха се превърнали в един голям, общ фанатичен Повелител, от който пропищя по-късно майката Земя.

Внимание! В египетските храмове археолозите са открили помещения, чиято конструкция е отслоявала един или друг цвят от бялата слънчева светлина. Нека да ги наречем цветни камери. Лекарите тогава са определяли на кого какъв цвят не достига и са го отправяли към онази камера, където да бъде обливан с оздравяващите потоци на целителните за него лъчи. (1-6)
Светло сините, небесните цветове се полагали за силно пристрастените към земните блага, чиято душа те определяли като пренаситена с червена енергия.
Но дали Повелителят внимава! Мисля, че не! В неговия свят, лишен от интуитивното познание, приказките за растителните духове, за елфите и гномовете, с които дори Гьоте не е пропуснал да се занимава, вече не са били на мода. Според него разгадаването на облечени в образи природни явления посредством „разума на сърцето“ не е правилното занимание. Да ги използваш пък за оздравителни цели си е шарлатания.
Внимание! Върху древна вавилонска плочка се е съхранило следното заклинание за прогонване на треска: „Болният ти ще поставиш...ще покриеш лицето му. Изгори кипарис и билки. За да могат великите богове да унищожат злото...Нека се настани добрият дух, добрата сила.“
За да рисуваме в по-ярки цветове образа на Повелителя трябва да изречем не само онова, което той не приема за реално, но и да изредим твърдо закрепените реалности в неговото съзнание. Там, тъкмо в това съзнание, океаните и моретата не са „кръв от кръвта земна“, а места, в които се складират боклуците на сушата и се капсулират ядрените отпадъци. (Изключение трябва да правят луксозните му островни курорти, незнайно как.)
Внимание! Дъното на Черно море се превръща в пустош. Животът, какъвто там някога е имало, се е изменил драстично, изтеглил се е с по-дребните си форми към повърхността. Много от рибните видове са изчезнали. Растенията по дъното – измряли. До към 2020 година аквалангисти твърдят, че рибарите, ако все още ги има и ако все още пускат мржите си, ще изваждат единствено свидетелства за смърт.
Но Повелителят пак не внимава! За него планините и горите не могат да бъдат одушевявани до „плът от плътта земна“. Те по-скоро са място, от което се добива дървесина, десетократно повече от нормалния прираст. А да се говори, че така се изтърбушвали белите дробове на Земята, пък от там и човешките е нелепо. Тези планини, които са дадени на човека да ги ползва, са единствените възможни територии, в които се дълбаят каменни кариери и е наивно трясъците от там да се оприличават с чупене на кости, а строежите край техните езера да се оприличават с ракови образования. (За жалост днес трябва да се лекуват и разсейките.)
Планинските вериги пък не са гръбнаците на планетата, нито са места за въздигане на човешкия дух, за медитация, концентрация, молитва, съзерцание, за постигане на птичия поглед от човешката душа. Що за глупости! По върховете и билата трябва да се даде простор на новите технологии, да се побиват там вятърни генератори, да се поставят антени за облъчване на градовете с правилни мисли, за подслушване на височайши разговори и психотронни въздействия от разстояние...Там са парите, за това правителства и служби плащат много...
Така стъпка по стъпка откриваме, че в съзнанието на ПОВЕЛИТЕЛЯ планетата Земя постепенно е била умъртвявана, за да не кажем, че там тя вече е мъртва. Затова от него не бива да се очаква уважение към лечебната мощ на растенията. Той не знае нищо за тях или почти нищо, но не иска и да знае. Ако трябва в краен случай да сърба чайеве, ще ги сърба и толкова. От тази суха, нарязана трева той назидателно иска моментална физиологична полза и после да му се маха от главата. Така се държи човек в публичен дом. Да, подобно безразличие може да предпостави само елементарно лечебно въздействие единствено на биохимично ниво. Кой да му каже на Повелителя, че ОБРАЗЪТ НА РАСТЕНИЕТО, който той би могъл да вложи в съзнанието си преди да се обърне за помощ към него, би подредило верига от мисли, след които биха се втурнали снопове от енергии, в желаната оздравителна посока. НЕИЗМЕРИМА е разликата между въздействието на един лечебен чай, съпроводен с подходящите в зависимост от човека 1. молитва или 2.визуализация, или 3.медитация, или 4.концентрация в сравнение с лисването на топлата течност в гърлото покрай сутрешното бързане или вечерния телевизионен сериал. Подобно неудобство има в сравнението между общуването с любимата жена и моментната извадка от публичния дом. Ето, такава е разликата. (Виж „Четири състояния за духовно чаепитие“ - Приложение 1).
За Повелителя билките могат да бъдат и здравеносни, стига да са в блистери и да носят пари. Иначе той разбира истинската медицина като бърза и категорична, какъвто е днешният живот. Болните се отнасят на операционните маси, за да се изхвърли болният им орган. Понякога изхвърленото се заменя с органи от загинали хора, което е по-печелившо.
„Що за идеи!“- отново би възкликнал той, ако бъде запитан пред публика за Живата земя. „Човешката душа била част от земната, която пък трябвало да е частица от вселенската! Ами това е религия, анимализъм, това са секти разни, изкривени съзнания. Има ли някаква връзка, някакъв научен смисъл в одухотворяването на тези върхове, гръбнаци, бели дробове, шепоти, аромати, души, птичи погледи, житни танци...! Такива бръщолевения не се ядат, нито се продават! Това, което е било, не може бъде. Ще бъде друго!“
Огосподаряващият природата е прехвърлил всичко непечелившо на „фантазьорите-поети“ и на техните читатели, ако още са останали такива наивници. Нека да се наричат ПОКЛОННИЦИ на природата, какво от това. Ако искат и нейни слуги да станат. Към всички тях той има полусериозно, снизходително отношение. Предпочита да не чете стихове и да не слуша съпровождащата ги музика. Виж, картини би купил като колекция, но само ако тя ще си повишава цената. И ако изразява нещо, което върви на пазара. Вглъбяването в образа на покрусата го отвращава. Нека тези нещастници да предвещават някакъв планетарен край, нека да ненавиждат и хулят него, твореца на материални блага. Важното е да купуват, да купуват битовите и социални резултати на технологиите му и да си плащат, да си плащат. Потреблението движи цивилизацията напред.
Четирийсет години наблюдавам как билките твърде слабо помагат на хора с духовната нагласа на Повелители. Понякога, като изключение, въпреки старанието на поболелия се повелител, показват зачатъчно въздействие, но общо взето резултатите са жалки. Затова тъкмо Повелителите твърдят, че фитотерапията е отживелица, която по инерцията на миналото все още съществува.
Да, билките наистина не действат ефективно при подобна настройка на съзнанието. Науката още няма задоволително обяснение за това. Тя и не иска да се задълбочава в подобна тематика. Аз си въобразявам, че имам две обяснения.

Но за тях и за Поклонника - утре!

Прочетете още...

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ