ВЪПРОСИТЕ НА МАМИТЕ ОТ bg.mamma

20 януари 2016 07:18

ВЪПРОСИТЕ НА МАМИТЕ ОТ bg.mamma', 

ОТГОВОРИТЕ НА ЕМИЛ ЕЛМАЗОВ, чл.-кор. на МАЙ в МоскваПрез месец декември миналата година с любезното съдействие на Захарни заводи Г. Оряховица беше организиран виртуален консулт. Ето някои от по-интересните теми.

 

БИХТЕ ЛИ КАЗАЛИ НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА БИЛКАТА ЗМИЙСКО МЛЯКО. ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ Е ОТРОВНА, А ПОСТОЯННО СЕ ПРЕПОРЪЧВА. 

ЗМИЙСКОТО  МЛЯКО

или Лястовичата билка  развива умението  за предаване на информация, улеснява проблемите на общуването с околните, . Онези, които трябва да бъдат разбрани точно и бързо (учители, политици, артисти) би трябвало по-често да я използват, но ПОД ФОРМАТА НА СЛЪНЧЕВ ИЗВЛЕК.

 Змийското мляко укрепва гласните струни, лекува проблемите на гърлото.Помага при вирусни инфекции като грип.Добро е  при жълтеница, розацея..Употребява се и при аутизъм. 

ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА БРАДАВИЦИ

Сок от змийско мляко – 10мл, свинска мас – 50 грама.

Сокът и маста се разбъркват в хаванче, сместа се разтопява в тиган и се бърка, докато изстине.Брадавиците се мажат до 1-2 пъти на ден.Мехлемът помага още при екземи, дерматит и кожни алергии. 

Българската народна медицина препоръчва прилагането на отвара от змийско мляко като диуретично средство за лечение на асцита, придружаващ чернодробната цироза.Алкалоидите на змийското мляко се характеризират с токсични въздействия и това налага съблюдаването на внимание при използуването на дрогата. Описани са случаи на интоксикации при самоуверено и неумело използуване на дрогата.

Използването на прясното растение вътрешно, може д
а предизвика стомашно разстройство.Да се ограничи употребата при бременност и при деца под 12 години!

 Змийското мляко да не се приема при хепатит или нарушена функция на черния дроб.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Една супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да се извлича в продължение на един час. Така полученият извлек се прецежда и се дозира по една ракиена чашка 3—4 пъти дневно (по Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977).   

 

СИНДРОМ НА РЕЙНО

При Синдрома на Рейно твърде често е помагала билковата смес от:три части корени от жълта тинтява, по две части цвят от глог, стръкове от полски хвощ и цветове от бял равнец.Една част шишарки от хмел, стръкове от ангелика-архангелика, листа от слез.

Добре надребнени билките се смесват и от общото количество се отделят две щипки или две супени лъжици и се варят в 600 мл. вода в продължение на 5 минути. Изпива се на три пъти през деня все преди хранене.Диета: значимо намаляване на хляба, заместването му със содени питки от еднозърнест лимец, денатурираните храни се намалят, както и кафето, бирата, червените меса, храните с дълъг срок на годност. 

ТЕЧАЩИЯТ НОС

или СОПОЛИВКАТА НА БИЛКАРИЯ

Може да се спести някой друг ден от противната хрема ако вземете семена от магданоз, копър, резене и анасон, смелите ги в машинка за кафе и от получения билков прах насипите върху плочата на котлона, който е включен на 1 или 2. Вдишвайте от пушека и бъркайте с нещо дървено, за да не се овъглят. След 2 минути се отдръпнете и с потъмнелия, но не овъглен прах поръсете препечена филийка намазана с чисто краве масло.Изяжте я. На третата филийка би трябвало да спрете да подсмърчате.

В ароматерапията се прави мехлем от вазелин или краве масло или свинска мас с 3-5%-тно съдържание на разтворени в стопената мазилка етерични масла от мента и евкалипт. Ако мазнината е 30 г. от евкалипта слагаме 10 капки, а от ментата – 7. Намажете назалните повърхности. Дишането веднага се възобновява, но мазането трябва да трае поне два-три дни за постигане на резултата.

 ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ

Вземете в равни количества от билките цариче, клинавиче, градински чай и резене. Разбъркайте ги и сварете за 5 минути на тих огън една супена лъжица от сместа в 500 мл. вода. Изпийте я на 5-6 пъти през деня. Преди хранене, предимно.Вечерта намажете върху областта на яйчниците ароматерапевтична смес от 10 мл. ленено масло с 5 капки масло от салвия скларея, 3 капки от лавандула и 2 капки от резене.   

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ