СЪВЕТИ

07 май 2017 19:21

1. Болестите, които, след като се излекуват, се повръщат отново от непредпазване, от тежка работа, от лоша храна, са: тифус, шарка, сирос на черния дроб, скарлатина, дифтерит, лошав гълобол и други такива. Иска се строго пазене повече от храна или от настиване. Пази си здравето строго, като че ще живееш 100 години. Здраво тяло – здрава душа, болно тяло – болна душа. Здравето продължава живота, а болестта го скъсява. Всички болести са неприятели на човека, докарват смърт по-рано (предварително).

2. Глад и студ са най-главните болести по целия свят. В 1917 и 1918 година измря много народ от глад и от студ в продължение на войната. Гладът и голотията се умножиха. Всички храни събраха в реквизита, отпущаха храна по 400 г на ден на човек за 24 часа. Животът стана много лошав.

3. Който няма здраве, той няма весел живот, постоянно смутен и замислен. Животът продължава годините, а болестите ги скъсяват. Здравето е богатство, болестта докарва смърт.

4. Във всяка къща – гражданска или селска – трябва да има домашна аптечка с разни домашни лекарства:
1. Здрава храна. 2. Чиста вода. 3. Чист въздух. 4. Хигиенична къща. 5. Домашни средства. 6. Пелин. 7. Хрян. 8. Синап. 9. Ряпа. 10. Лук – бял и червен. 11. Сухи сливи. 12. Коприва. 13. Ружа. 14. Подбел. 15. Мента пиперита. 16. Градински чай. 17. Млечка – синя и жълта. 18. Слез (камиляк). 19. Тютюн. 20. Ягоди – диви и питомни. 21. Орехи. 22. Жълъд (дъб). 23.Пипер – чер и червен. 24. Слънчоглед. 25. Лайка. 26.
Липов и свирчов цвят. 27. Върбови и мешови кори. 28.Борови. 29. Меродия. 30. Бял (кремък). 31. Мед, восък. 32.Нишадър. 33. Стипца. 34. Камфор. 35. Лой, свинска мас. 36. Тяф (сяра). 37. Тебешир. 38. Сол – морска и каменна. 39. Масло – орехово и дървено. 40. Семе – гръстено и ленено. 41. Боров катран. 42. Терпентин (нефтя). 43. Сапун гирит. 44. Спирт и ракия. 45. Лимонтозу. 46. Оцет винен. 47. Чист пясък от реката. 48. Чамов сакъз. 49. Сладък сакъз. 50. Чисти ленени кърпи за превързване на рани.
Има и още много домашни народни лекарства.

5. Стара поговорка: болен ли си – цери се (лекувай се), гол ли си – облечи се, гладен ли си – храни се. Придържай се с поговорката и ще бъдеш здрав.
Пословица: Храни душа да те слуша, ако желаеш да живееш.
Който желае да има здрави деца, трябва да не ги пази нито от студено, нито от топло, да привикнат още от малки на студено и топло, тогава ще бъдат здрави и весели, иначе ще бъдат болни.

6. Не убивай, не кради, не лъжи, бъди благодарен на малкото, което ти е дал Бог, не прелюбодействай. Тези са най-големите грехове на человеците: не бъди лъжлив свидетел.
Вярвай в Бога, не се отделяй от него, спасението е в него. Който е кръстен в името на Спасителя (на Бога), неговото царство не е на земята, то е на небето. Неговото отечество не е на земята, то е на небесата. Недей се лакоми да спечелиш богатство, което ще оставиш на земята, няма да го занесеш на небето. Человече Божи, ти си се родил на земята да преживееш временен живот, за да спечелиш (да придобиеш) вечния безкраен живот – Царството на небето.
Който живее без Бога, без Бога и ще да умре, ще наследи вечните адове, огнени пропасти (вечний средиземний огън), който е приготвен за дяволите (за лошите духове и за техните служители). Който вярва, ще бъде спасен, а който не вярва, ще бъде осъден вечно, в ада няма покаяние. Бог е милостив, но не и правосъден.

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ