ДОКАТО РЕЖА АСМАТА

05 април 2017 04:54

Закъснял съм и тя „плаче“. Ще събера „сълзите“ й в стерилни стъклени шишенца. Балсам за очите. Хладни са тези сълзи, като че няма огън в тях: ни горест, ни мъка, ни радост. Какво има тогава...? Асмата е чудно растение, елементите в нея като да се държат на растояние един от друг. В следващите месеци Огънят ще изрази себе си в гроздовия плод. Ще сгъсти и уплътни зърното, а в средата му още изкове още по-твърдата гроздова семка. Всичко това – достатъчно далеч от текливия елемент вода, който пък отдавна ще е намерил своята изразност и своята опора в широките, разпрострени листа. Листа, КОИТО ЩЕ ОСТАВАТ ВИНАГИ НА ПОЧЕТНО РАЗСТОЯНИЕ от чепките, от малките огньове на зърната. Така водата НЕ ще има възможност да погася равномерно огъня. Едната стихия твърде слабо ще контролира другата. Затова завихрянето и навлизането на Огъня в човешкия организъм ще увеличава топлината му, често до нежелани размери.
Да беше Рудолф Щайнер до мен на стълбата щеше да каже, че обратното се наблюдава при анатомията на човека. „Водният орган“, черният дроб, е обхванал „Огненият орган“- жлъчката, в името на едно по-съвършено поддържано равновесие. Човекът би трябвало да е по-уравновесен от асмата.
Когато мисля за черния дроб, веднага ми идва на ум духовната му характеристика - ВЛАЖНА ГОРЕЩИНА. Ако махнем малко нещо от сухото вещество на този орган, ще ни останат предимно венозна, малко артериална и портална кръв и течности, толкова течности, почти колкото в едно растение. Ако откъснеш нещо от някое растение, то по-бързо или по-бавно възстановява мястото. Същото, но до 80 %, се случва и с паренхима на черния дроб. Невъзможни са за другите органи тази виталност и това самовъзпроизвеждане! Черният дроб най-осезаемо ни сродява с растенията, защото етерното тяло, което е свойствено и за човека, и за растенията намира тук своя център. Съвсем не случайно, защото никаква химическа реакция не може да протече без достатъчното за нея количество вода. Затова черният дроб силно се влияе от качеството на питейната вода на областта, в която живеем.
Емил Елмазов

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ