УНИКАЛНАТА ПРИРОДА

04 декември 2015 09:55

Широколистният живовлек има длановидни листа, толкова по-изпънати и плоски, колкото повече слънце му е нужно. Но ако седне човек до него преди дъжд и пусне камерата, ще открие после, при забързаното прожектиране, че това растение свива „дланите” си почти до формата на фуния. Широкото листо постепенно поляга, свива се в получашка, която би отвела по каналчето на късото му стебло всяка капка вода до жадния корен на туфичката. Да, винаги и точно навреме, широколистият живовлек превръща листата си от слънчеви батерии във водосъбирателни устройства. По тях със сигурност можете да предвидите идването на небесната вода. Е, не е далеч денят, когато от Единното информационно поле този импулс ще долети до главата на някой изобретател и днешните слънчеви панели ще почнат да се усукват на фунии и да снабдяват домовете ни със загрята дъждовна вода.
Природата е уникална, дала ни е всичко, от което имаме нужда и за нас остава да я разбираме и следваме нейната логика. Да я ограбваме до край не е продуктивно. Даже е смъртоносно.

Послепис: Изглежда само някои листа от жиловлековите туфи са специализирани в описаната по-горе универсалност. Само при някои от тях се наблюдава тя. Сега остава да кажем, че широколистият живовлек е запознат с идеята за разделението на труда.

Емил Елмазов

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ