Ако обичаш едно цвете...*

12 декември 2016 16:45

Растенията имат вибрационна честота,

която е в синхрон с нашето тяло и психика

 

Синя тинтява

Сладък корен

Гардения

Ремания

Ангелика

Байкалски шлемник

Жабник

Живовляк

Клематис арманди

Драконова жлъчка

 

 

Загнезди се в мен някаква настинка, цял месец броди из тялото ми и нанася поражения. Слънцето грее, но не ме радва, храната ми няма вкус и ме кара да се чувствам пълна с отрова. Сънят не ме ободрява и ми се струва, че никой не ме забелязва или ако ме забележи, то е, защото му преча.

А, не...така няма да стане“, разбунтува се моят вътрешен глас и ме отведе при Лeчителя. Както знаете, лечителите поставят диагноза като се вслушват и вглеждат в нашата вътрешна Вселена.

Черният дроб не е в правилна позиция и затормозява сърцето – каза лечителят. - И кръвта е охладена.“

Звучи странно, нали? Е, такава е тя холистичната медицина. Дава ти възможност да се опознаеш и сам да се справиш с проблема.

И ето, получих една най-обикновена прахообразна смес, а на етикета - странни и екзотични имена. Сякаш държиш в ръка списък на гостите, които очакваш с нетърпение, но не знаеш нито откъде идват, нито как изглеждат, нито дори какъв език говорят.

А много ти се иска да ги опознаеш, да им се довериш и да се сприятелиш с тях. Ако си непредубеден и любознателен, винаги ще откриеш нещо, което да докосне сърцето ти. Ако си недоверчив и безразличен, ще останеш затворен за лечебните сили на Единния Свят.

Ако искате билките да ви помогнат, нарисувайте ги и гледайте картината всеки ден докато трае лечението. Потопете се в цветовете и формите им, разпитвайте ги откъде идват и какво носят със себе си, помолете ги да ви помогнат и най-важното – благодарете им!

 

Ето какво съдържа моята картина:

 

Gentianaе , Синя тинтява

Расте из цяла Европа и Средна Азия.

От корените на синята тинтява се добива най-горчивото вещество на света – амарогентин, чиято горчивина, дори в съотношение на разтвора 1:58 милиона, все още е доловима.

Коренът на синята тинтява има тонизиращо действие върху черния дроб. Стимулира апетита и е незаменим помощник при стомашни разстройства.

 

Glycyrrhizae, Сладък корен

Разпространено в Южна Европа, Близкия Изток, Китай, Индия.

Изключително сладкият вкус на билката оправдава името й - в нея се съдържа глициризин, който е 50 пъти по-сладък от захарта.

Има успокояващо и противовъзпалително действие. Спомага за бързо заздравяване на рани. Облекчава алергиите и артрита. Съдържа растителен естроген.

 

Gardeniae, Гардения

Разпространена навсякъде в тропичните и субтропични области на Африка, Мадагаскар, Азия и Тихоокеанските острови.

Цветята й са успокояващи за сетивата и нищо чудно, че се счита за билка на щастието.

В традиционната източна медицина гарденията се използва за облекчаване на спазми и против главоболие. Препарати от гардения се прилагат за лечение на остър инфекциозен хепатит и болести на пикочните пътища.

 

Rehmanniae, Ремания

Билката расте в някои части на Северен и Североизточен Китай.

Понижава кръвната захар, тонизира сърцето, има антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Употребява се при лечение на бъбречни и чернодробни заболявания. Прилага се и като тонизиращо средство при хронична умора, безсъние, безпокойство. Използва се при проблеми с плодовитостта.

 

Angelicae Sinensis, Ангелика

По произход от Евразия, но разпространена в цялото Северно полукълбо.

Ангеликата има диуретично и обезболяващо действие. Възбужда жлъчната секреция. Използва се при ангина, грип, кашлица, колики. С нея се правят бани при нервни разстройства.

 

Scutellariae, Байкалски шлемник

Байкалският шлемник се среща в Източното Задбайкалие. Извън пределите на Русия, в по-големи масиви може да се намери в Североизточен Китай и североизточната част на Монголия.

Шлемникът притежава противовъзпалителни свойства и се използва при страдащи от артрит. Приемът на отварата води до намаляване на болката и отока на ставите без нежеланите реакции от стандартните лекарства. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства допринасят и за положителния му ефект върху сърдечно-съдовата система.

 

Alismatis, Жабник

Произходът му е от Европа, но е пренесен в Средния Изток, Египет и Китай.

В Китай се употребява против диабет и бъбречни страдания. Нашата народна медицина го прилага като диуретично средство.

 

Plantaginis, Живовляк

Първоначално е растял в Европа и някои части на Азия. Билката попада в Северна Америка, пренесена от заселниците от Стария континент. Там, където човекът нанася поражения върху почвата, живовлякът се появява и чудодейно възстановява равновесието в нея.

Живовлякът е безценна билка и лек за много болести – язва, гастрит, хемороиди, диабет, разширени вени, бронхит и астма, цистит, камъни в жлъчката, бъбреци, черен дроб и всякакви кожни проблеми.

 

Clematidis armandii, Клематис арманди

Расте в Северен Мианмар, Виетнам и Китай.

Използва се като антиревматично средство. Приема се при сърдечни отоци и стомашни проблеми, безсъние, екземи.

Предозирането може да бъде токсично.

Външно се използва при лечение на шипове.

 

Bupleuri, Драконова жлъчка

Разпространени са различни видове из цялото Северно полукълбо. Един вид е открит в Южна Африка. Намирана е на надморска височина до 4900 м в Хималаите.

Използва се при камъни в жлъчката, хепатит, мигрена, високо кръвно, депресия. Повишава функцията на стомаха и задстомашната жлеза. Спомага за укрепване на мускулите и сухожилията.

 

 

Надя Димова

 

 Nadia Dimova

 

 


*Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Малкият принц“: Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде“.

 

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ