ЗДРАВЕНОСНАТА  ГЛАГОЛИЦА еп.7

14 февруари 2019 11:43

Епизод №7

ПЪРВИТЕ ТРУДНОСТИ И СЪМНЕНИЯ

Като напредва бавно, ученикът в храма на ЛЕЧЕБНАТА ГЛАГОЛИЦА може и да опре на съмнения. Дали не се занимава с нещо овехтяло, прашясало, изоставено от предците му поради ненужност? Точно така, дали не си губи времето като се заблуждава, че в историческата пепел може и да изрови кристалче диамант, изпаднало от изстинал въглен...?

Тя, тази  работа много прилича на иманярство: може и да не успееш, нищо чудно да си се заблудил още със започването.

Тук на помощ може да дойде появилата се тъкмо на време книга на контактьорката Диана Мечкова „Даровете на СВЕТИЯ ДУХ“, Издателство БЪДЕЩЕ БН, 2017. Тя е нещо като златен подарък за бавно разпадащия се български егрегор.

На стр. 115 Мечкова пита Свети Кирил Философ:

  • „ - Как да се изчистваме с глаголицата, как да измолим прошка за грешките си, знайни и незнайни, сегашни и от минали животи, за да получим чистотата? Всеки от нас е минал и през неосъзнат период в този живот и неминуемо е грешил.

  • Пишете сърдечни моления с буквите ми – отговаря й Кирил.“ И по-надолу: „Истината е, че азбуката ми бе създадена като храмова, но замисълът бе после от храмовете да тръгне и да шества по света. За беда тогаз глаголическото писмо не получи трайно подкрепата на духовните водачи, на църквите и царедворците. Злото надделя... Наричаха Божието писмо грозно, неугледно, сложно, а то можеше лесно да промени света без войни, кръв и сълзи... Но сега имате нужда от глаголическите знаци повече от всякога – да възраждат душите ви за добрината, да изцеляват душите ви от тъмнината, да защитават и облагородяват душите на децата ви. Та нали пак ви чака Нова епоха в развитието ви като цивилизация. Ще накоплява-натрупва Любов в сърцата ви, спокойствие и увереност в делата ви. С времето вие ще се научите да управлявате благодатта от буквите, да натрупвате директно Светлината. Златото от тях ще пълни душите и сърцата ви...“

Тъй говори Светецът на авторката, след като е предупредил по-напред, че глаголицата не бива да се използва за злобни и увреждащи думи, плод на недобри мисли и завистливи чувства. Защото „... тогаз силата ще се обърне срещу вас. Завистта е едно от най-често срещаните несъвършенства у вас, българите и човеците. С нея ви атакува тъмнината...“

Ще кажете, с контактьорките работата не е много сигурна. Може да е говорил Свети Кирил в представите на Диана Мечкова, може и да не е. Какво й пречи тя да му е подредила думите.

Аз не бих бил тъй категоричен. Когато изучавах медицината на Хилдегард фон Бинген, диктувана й свише, търсих източниците, от които монахинята би могла да е оформила през нейния ХII век сполучливите си методи и съчетания от билки, кристали, молитви... Не намерих достатъчно съответствия. Доста оригинална е системата й, по която днес половината Германия е луднала. Добре, че не са изгорили Хилдегард на кладата, а са я канонизирали. Изглежда папите не са правили само глупости и злини през времената.

Та съвета ми е, прочетете книгата на Диана Мечкова и като помощна литература. Ще се надъхате допълнително, а за един храмов ученик тя е повече от вдъхновение.

Сега от съмненията към едно затруднение:

Мила Димитрова: „ ...можете ли да ми кажете при изписването на буквите има ли значение за енергетиката им как точно са написани. В различните публикации из интернет има разлика в изписването...т.е. кога се използва Иже () и кога Йота( ) ...“

Мила Mila, вие задавате един от най-трудните въпроси към граматиците на глаголицата. Смята се, че в началото, при нейното създаване е имало някакви правила по отношение употребата на тези три букви, но по-късно правилата са били забравени, изгубени от преписвачите. И естетическите разбирания на всеки поотделно е водило ръката му. Например, ако в една дума се среща два пъти звука и, то за красота и разнообразие е била изписвана веднаж с Иже (), втория път с една от Йотите( ). Така думите  са изглеждали повече като наниз от разнородно излъчващи кристали.

Ако потърсим отговор в древните каменни текстове и там ще намерим проявено това разминаване. Върху Бахчанската плоча (Вижте руската Википедия) е използвана само буквата Иже ()


В Зографското евангелие след гласна се предпочита голямата Йота ()

, а в Асеманиевото евангелие  малка Йота ()

И тъй, пишещият днес на глаголица може да избира като стигне до звука и – или Иже, или Йота. Или редуване на двете, ако се повтарят в думата. В книгата по-подробно ще развием този въпрос. Тук и сега за нас е важно, че когато се опитваме да прилагаме целебния аспект на глаголицата различната графика ще ни носи различно въздействие. Когато имаш лична молба и искаш да останеш насаме със своя Бог, в интимна молитва, покаяние, разговор, най-добре е да използваш Иже ()и първи, и втори, и трети път, ако се наложи в една дума. Спомняме си, че с този знак започва името на Исус. Равностранният триъгълник е един от най-старите християнски символи, заедно с кръста. Поставен върху кръга с върха надолу той обозначава низхождането на Христос, приземяването на Троичната сила (Силата на Светата Троица) към земните предели. Обратно е при буквата С - кръг, подпрян на върха на равностранен триъгълник. Така се изразява сакрално и символно възхождането на Христа. Тогава тази сила прелива нагоре, за да се разпростре по целия свят. Когато се съсредоточаваме върху лечение на близки или искаме да помогнем на непознати хора, използването на малката Йота в думата ИЗЦЕЛЕНИЕ е по-удачно.  Затова в предишните откъси дадохме и този вариант. Който има сили и желание, нека да сложи листчето, изписано така под снимката на този, комуто иска да помогне. После да върти с дясната ръка по посока на часовниковата стрелка върху двете „свидетелства“, според Парацелз „мумии“, а с лявата – обратно на часовниковата стрелка. Минимално време на магическото действие – 25 минути. Утре – твърде по-подробно и аргументирано за тази операция.

Емил Елмазов

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ