МАГИЧЕСКИТЕ ДЕБРИ НА ГЛАГОЛИЦАТА

13 февруари 2019 18:22

Епизод №6 - Иест 

Една буква, графично вплела в мъничкото си пространство сътворения от Бога свят. Само в този свят човекът може да каже Аз СЪМ. И видимото Е - Небе и Земя и необятните, прострени пред очите Космос и Вселена. В тази буква Творението диша и трепти. Дали Бог е бил тайна за себе си, докато започне да се оглежда и опознава в творението си? Буквата мълчи. Дали човекът пък, едно от тези творения, по Божие подобие се е захванал да сътворява какви ли не земни неща, докато се самосъзнал посредством тях. Сега буквата ми проговаря. Иест! Земята е предоставена човеку да я пресътворява, той не е спирал да прави това през ери, хилядолетия и векове, продължава и до днес. Докато живата Земя издържи... Така буквата Иест ни кара да понавлезем в някакви по-дълбоки води... Кирил Философ сглобил тази полуелипса от две еднакви части – горна и долна и така закодирaл хармонията. В отразяването, откопирването на красивата структура на Макрокосмоса върху структурата на Микрокосмоса е скрит кодът на хармонията. Докато има съзвучие и благозвучие между тях Големият ще дарява сили и издържливост на Малкия, ще привнася своето към земното му здраве и душевно безсмъртие.
Много внимателно трябва да изписваме Иест , да не вземе фалшът да изникне между пръстите ни, че да се настани и в душите. Ако придадем по-болезнена тежест на духа и низвергнем телесното (правили са го пустинниците), вътрешната ни хармония ще се загуби и ще заприличаме на буквата, изписана по този наичин – с голяма горна част и хилава долна. Че на кого му се иска да прилича на това? Ако се инкарнираме пък твърде дълбоко и залюбим прекалено всичко земно, нашето Иест би се деформирало ето така: малка глава и грамадно туловище. Съотношенията между Духа и Материята се сриват, свързването между тях ще зазвучи не като акорд, а като преливане в Хаос, като графично и акустично самоубийство. Онези, които днес пишат грозно на кирилица по-добре да не се захващат с глаголицата. Тя е жива система, а не бездушна камара от букви. Не винаги е готова да прощава.
Своенравна ми се струва понякога, патологично влюбена в красивото. Него възнаграждава с благодат, на грозното може да отвърне и с лошавина. Като самодивите е понякога. Не я закачайте с безразличие и нестарание. С двете хоризонтални чертици, горната по-голяма с два вертикални зачатъка и долната, по-малка Константин-Кирил Философ е обозначил Началото и Края. Но онзи край, който е само едно ново начало във Вечността. Плодът се ражда от семката, човекът от предците си, а звуците, които се носят из Безкрая са безбрежни вълни. Ученикът по здравеносна глаголица трябва да се всепроникне от сложния, но много пластиен образ на Иест, за да работи тя в негова полза. Още повече, че буквата на творчеството, и Божие и човешко, се повтаря три пъти в недългата дума ИЗЦЕЛЕНИЕ. Не е случайно. И се повтаря в неравноделен такт, присъщ на българските напеви: три букви - Иест, една буква - Иест, две букви Иест.

Тъййй...Работим с думата ИЗЦЕЛЕНИЕ. Изписваме я, изричаме я, съзерцаваме я, попиваме графичното и акустичното й въздействие като нощем кътаме написаното под възглавницата. Внимаваме за промените, които настъпват в сънищата и мисълта, самочувствието и физиологичните ни усещания. Не е за всеки, много ще се откажат. Загубили са интуицията да разчитат изящния танц на невидимите сили зад видимата материя. (Физиците казват на това вибрации). Първият ни разговор за ЗДРАВЕНОСНАТА ГЛАГОЛИЦА беше посетен от 642 човека (поне до днес), следвашия - от 248. Сега (след третия ден) гледам, че останахме малко повече от 120. Бързо палим, бързо гасим. Само че мили приятели, едно нещо, дори игра да е, за да принесе полза, трябва да се изиграе до край. Продължаваме с тези, които останаха...

Светла Манолова: „Хм, и аз две нощи преспах върху думичката „изцеление“...Аз , която заспивам мигновено, в тези две нощи заспивах след дълги анализи... Не че ми бе неприятно, явно така трябва. Сънувах интересни неща... С бебе съм... То ме буди и от сънищата не помня нищо. Струва ми се, че тази думичка ми влияе денонощно, променя ме към добро. Благодаря!“

Променя ме към добро, съобщава ни Светла. При нея не става дума за повлияване на безсъние, както при повечето участници до тук, но за усещане на вътрешна промяна, благотворна. Ако това е истина как ли се случва, какъв ли е механизмът на осъществяването? Въображение ли е нейното или начало на едно вътрешна трансформация...? Онези, които искат Иест да им влияе и през деня могат да направят следното. Вземат конец, дълъг колкото изписаната на глаголица дума ИЗЦЕЛЕНИЕ. Под всяко Иест вързват възелче, а кончето скриват някъде в дрехите или шапката си, с които ходят през деня. Ако искат и търсят подобрение в духовното здраве и напредък нека конецът да бъде бял, ако търсят телесно здраве и усъвършенстване физическо конецът нека да е червен. Зелен конец се използва само тогава, когато нивите, растенията в двора, цветята в къщи имат нужда от помощ. Иест е универсален лечител, но трябва да се отнасяме към него внимателно и с уважение, както към академик.

Е, толкова за днес. Очакваме наблюдения, описания, анализи. Всички заедно пишем книгата ГЛАГОЛИЧЕСКА МЕДИЦИНА.

Емил Елмазов

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ