САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

11 октомври 2018 09:27

САЛВИЯ СКЛАРЕЯ
(Salvia sclarea L.)

СЕМ. LAMIACEAE (LABIATAE) - УСТОЦВЕТНИ

Синоними: меча пета, мускатна какула

А. Clary

Н. Muskatellkraut

Ф. Sclarée, orvale

Р. Шалфей мускатнный

По-малката сестра на градинския чай расте на стръкове, а не на туфи, като него. Листата й са по-широки, а поникне ли на добра земя, може и на ръст да го надмине. До метър израства и стъпва на стъбло ячко като бамбук , че пуска и дебела сянка под себе си. Преди хиляда години може да е била и по-едро растение, щом Светата Дева успяла да се скрие с младенеца в пазвата й. А другите треви наоколо треперели, разтваряли послушно листа и немеели под копитата и главните на преследвачите. Гонителите от Херодес подминали майката и младенеца, без да ги забележат. И тогава Богородица казала прочутото си прорицание за бъдещето на салвията: ти ще спасяваш хората от смърт, както направи сега с мен. Ще бъдеш любимото им цвете, ще ги лекуваш от всяка болест и от всяка тъга. Ще даряваш живот и обич. И реченото се сбъднало. Още в древна Елада с отвари и компреси от салвия започнали да лекуват пресипнали от викане военоначалници, винарите се научили да подправят виното си с листата й и опиването после им се струвало още по-замайващо, още по-сладко. Затова с каквито предусещания хората се отдавали на Дионисиевите пиршества, с такива посягали и към салвията след празниците. Иначе казано - редували веселията или все едно - спасявали се както могат от меланхолията, скуката, тихата апатия. Но нека да не уподобяваме доброто растение с опиат. Защото то не създава зависимост, от него няма и стаена вреда. Римските лечители го обичали като универсално лекарство - разбирали, подкрепяни от опита си, че веселите боледуват по-малко. През деветото столетие Европа също луднала по салвията. По западните и средните земи се появили нейните зелени сочни полета - най-вероятно първите култивирани обиталища на лечебни растения. В известен смисъл салвията се свързала в съзнанието на тогавашния европеец с безкрайния празник - почти хиляда ходини преди Хемингуей да ни подари своята метафора. Но празникът за един е едно, за друг - друго. В малките дозировки от салвиеви коктейли англичаните намерили нейният успокоителен дух, в млечните отвари от листата - лесна възможност да се извадят чужди тела, заседнали в очите, а в чайовете от семената й - най-успешното лекарство против отслабване на зрението. И я нарекли “чисто око” или “ясно око” - Clary Sage. През Ренесанса при франките се появили няколко билкови вина, които се възприели от поляците и унгарците. Първото разчитало на общия вкус от смесването на салвия, жълт кантарион и хизоп в мъстта, а второто получавало аромата си след добавянето в бъчвата на канела, карамфил, мускатово орехче и пак нашата салвия. След всичко казано до тук аз просто не разбирам защо е станало тъй, че любимото цвете на хората (Salvia sclarea)живее само две години, а брат му (Salvia officinalis) може да се разпростира в петнайсет, че и в двайсет дори.

За да не се отегчаваме в догатки по-добре е да видим за какво е прието да се използва салвията в края на нашия век. Нейната употреба е съхранена само в неофициалната медицина, но за непредубедените това не е лош сигнал. И днес много хора си помагат с водни извлеци от листата на салвията при сериозни възпалителни процеси в бъбреците, при лечение на гноящи и трудно зарастващи рани. Особено подходящи са горещите чайове и компреси на гърлото и гърдите при респираторните заболявания. Всичко това до голяма степен може да се постигне и с листата на градинския чай, но тръгнем ли да сравняваме етеричните масла от двете растения, салвията взема сериозна преднина. Вижте как се движи световното производство на етерично масло от салвиая скларея през подследните 70 години: 1937 г. - 7 тона, 1946 - 10 тона, 1959 г. - 11 тона, 1994 - 30 тона, 1996 - 40 тона.

Ясно е , светът преоткрива салвията, преживява поредния ренесанс на отношението си спрямо нея и полека си възвръща плантациите, унищожени до голяма степен през Втората световна война. През 1984 година се открива необичаен взрив в производството, пик, който скоро няма да бъде постигнат. Тогавашният Съветски съюз предоставя данни за 40 тона - колкото цялото световно производство, България се нарежда на второ място - 3 т. Следват Франция - 2т., Индия - 1 т. Мароко - 1 т. и след тях с по-малки количества Израел, Южноафриканската република, Унгария, Югославия, Италия.

Е за какво, ще попитате, какво толкова правят от нея, след като фармацевтичните гиганти не я търсят особено. Отговорът е дълъг: парфюмеристите обичат салвията, производителите на колбаси и сосове - също, винопроизводителите са запазили топлите си връзки с нея, а ароматерапевтите я обожават. Кои са тези, последните, ще стане дума по-нататък. Сега само ще си припомня как етеричното масло от салвия ощестливи няколко жени от българското село Върбица. Те, и трите, имаха един и същи проблем. Омъжени от години наред, минали през всички възможни лечения, но не се сдобили с деца. 

Естествен дезинфектант, използва се с успех за лечението бронхиални възпаления. Облекчава ревматични болки. Отлично средство за жени в климакс - редуцира потоотделянето. Балансира менструалния цикъл, удачно помощно средство при гинекологични заболявания.

Снема нервното напрежение, лекува депресията и главоболието. При външното приложение екстрактът повлиява благоприятно скалпа на косата при косопад.

Приемът й е препоръчителен за пациенти с Алцхаймер, но не е при бременност. При кърмене също не трябва да се използва, освен ако целта не е спиране на лактацията. 

Етеричното масло от салвия има едно разкошно свойство - освен че в малки дози действа успокоително, а в по-големи - антидепресивно и силно тонизиращо, то отключва и стимулира имунната система , помага й да реши някои леки хормонални отклонения при жените: регулира месечния цикъл абсолютно безвредно за разлика от химическите лекарства, отлага преминаването към менопаузата, облекчава горещите вълни, изпотяванията и болките в периода на критичната възраст. Като следствие от изброените въздействия производството на естроген в организма на жената продължава по-дълго и така се отлагат с месеци и години първите коксартрозни проявления. Иначе въздействието се извършва по най-простичкия начин. Жената, която преживява бездетството си като малка трагедия, се заема със себе си първия ден след поредния цикъл. В 5 мл. растително масло /може да бъде ленено, слънчогледово, зехтин и т. н. за предпочитане - нерафинирано/ се капват 2-4 капки от 100%етерично масло от салвия. Със сместа се намазва стомашната област под пъпа и се втрива с ръка до пълно попиване. Всеки ден по веднаж. Желателно в следващите 27 дни, заедно с обмазванията, да се пие запарка от клинавиче, цариче и градински чай - по една щипка от всяка нарязана билка в 500 мл. вода. Ако първите няколко месеца не се стигне до зачеване, градинският чай се дава и на съпруга, като по древния римски обичай двамата се отделят за четири дни преди овулацията, а на петия се ощастливяват взаимно. Във Върбица средната по възраст жена - двайсет и една годишната Жана М. сполучи още на втория месец. Нейното дете вече рита в кошчето и от радости и грижи покрай него, тя няма време да повярва, че това наистина се е случило. Трябва да отбележа, че тя не беше притеснявана в семейството си по повод своето лъжливо бездетство. По-бавно успя най-младата - за шест месеца, защото тя трябваше да прочисти пътя на бъдещата си рожба, като премахне бялото течение и болките, които съпровождаха месечния й цикъл. Като добавка тя беше поставена в една по-нетърпелива семейна среда - да изпълни това, за което са я поканили в тази къща. Та трябваше допълнително да се измъква от необичайна за възрастта й потиснатост. И едното и другото стана с помощта на комбинации от етерични масла.

Бяло течение се премахва със 7 капки етерично маслена смес от 100 % чисти етерични масла: чаено дърво - 3 капки , салвия - 2 и смрадлика - 2.Те се разтварят в половин литър билкова отвара от лайка, орех и дъбова кора, която се използва по веднаж на ден за промивка посредством дамски душ. Що се отнася до успокоителната насоченост - лесно е да се вземат няколко вани или да се направят масажи на гръбначния стълб с втривания на ленено масло - 10 мл., в което има разтворени салвиево, лавандулово или илангово етерични масла - по 2 капки или друга комбинация: салвия, маточина, петигрин - по 2 капки в същите 10 мл. маслоносител..

В Билкария има много възможности за преодоляване на лъжливото бездетство. Стига преди това детеродните органи да не са били увредени безвъзвратно по хирургически път.

Сега ми остана да обясня как салвията помогна при третия случай в село Върбица. Тя просто промени не толкова хормоналния статус на Васила В., а накара съпругът й да се заинтересува по-силно от нея.

В комбинация с масла от сандалово дърво и чер пипер, салвията се превръща в ненадминат афродизиак, което ще рече - стимулатор на възпроизводствената дейност на мъжа.

В селото сега се говори за щастливеца на трийсет и петгодишната Васила - труди се човека, труди се толкоз години, е сега стана работата, откакто чаят порасна тук. Добре са подразбрали хората, а разбирането поражда любов. Така че вече съм сигурен - докато го има светът , ще я има и салвията. Щом вярата в нея пак се е преродила , растението ще изкара още 1000 години. Нали тъй е станало след спасяването на Христос и неговата майка от гонителите им.

Една вяра на 1000 години стига! Това е човекът.

Емил Елмазов.

Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ