ИСПАНСКА ПРИРОДНА АПТЕКА

02 септември 2018 05:19

VI-ти епизод от поредицата ПОГЛЕД КЪМ НАЧАЛОТО

Година III, брой 12 (36), 1993г.

Дигиталинът, тъй необходим за лечението на сърдечносъдовите заболявания, си е спечелил името „храна за старческото сърце“. Той се извлича от червения напръстник, който изпълва поляните през пролетта. От мака, от ужасяващия хероин, се извличат опиумът и морфинът, все още незаменими при лечението на хронични болки. Това са само малка част от субстанциите, с които така добре е снабдена природата. Тревите ни доставят много продукти от първа необходимост, които, добре използвани, могат да разрешат множество проблеми и винаги с минимум вторични ефекти, отколкото производните им или съвременните лекарства.

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗЕН КОПЪРЪТ?
Както анасонът или кима, копърът улеснява изхвърлянето на образувалите се газове в червата. Освен това е отлично диуретично средство, помага за увеличаването на кърмата при жените и предпазва от ленивост на червата, породена от продължителното и често използване на слабителни лекарства.
   За да се получи газогонен ефект, две чаени лъжички счукани семена от копър се попарват. Пие се след храна. Този чай не се подслажда, тъй като кристалната захар или медът ускоряват ферментацията в червата и засилват образуването на газове.
   Попарени, пресните корени на копъра имат диуретично въздействие. Приемат се самостоятелно или като съставка на диуретичните смеси, на които бяха привърженици лекарите от миналия век. Една от най-известните рецепти съдържа пет корена и е наистина много ефикасна. Сваряват се равни части корени от копър, целина, магданоз, аспержи и сена и престояват едно денонощие. След сваряването може да се аобави захар или мед, за да се получи сироп. Вземат се до 5-6 лъжици дневно.

МАЩЕРКА
   Скромният обитател на нашите планини, принуден днес да ни служи само като подправка на някои ястия, е имал бляскаво минало, несправедливо забравено от съвременното техническо общество. Мащерката е един от най-добрите естествени антисептици На всички нива. Високото съдържание на тимол, пръв родственик на ментола и евкалиптола, й придава наистина забележителни антисептични и балсамиращи качества. Освен всичко това мащерката подпомага цялостно храносмилането не само благодарение на антисептичните си чревни свойства, а защото е и добър стимулант на жлъчна секреция, който улеснява втория етап на храносмилането. Ако още трябва да се каже, това е общ, тонизиращ стимулант на нервната система... и е винаги налице да подправи и ароматизира нашите ловджйски яхнии.
   Приема се във всякакъв вид: запарена, в комбинация с другите „велики" на храносмилането /ментата и анасона/ или отделно. Тя е ароматно блаженство след едно обилно хапване, с оня свой мирис на поле и здраве, който сякаш идва направо от нашето детство.
   Силен чай от билката действа затягащо, а с антисептичните си свойства е много подходяща за лечението на възпаление на краката, на хемороиди и на вагинитис при жените.
   При трудно храносмилане е много удачно да се пие настойка от мащерка със спирт или ракия, която се приготвя, като се топнат леко в алкохола няколко стръка от билката и се оставят да престоят. Взема се по една лъжица от сока при нужда.

ГРОЗДОЛЕЧЕНИЕ
Щом настъпи септември, няма нищо по-добро от една процедура с грозде за дезинтоксикацията на организма от възможните летни излишъци и подготовката му за есента и нормалния трудов режим.
   Макар че е универсално средство за всеки организъм, гроздето заслужава да бъде препоръчано най-вече при запек, диспепсия, хемороиди или жлъчни и бъбречни камъни.
   Богато на глюкоза, витамини и минерални соли, гроздето е едно от най-добрите природни очистителни и възстановители с широко приложение.
   При затлъстяване:
   За това лечение е необходимо гроздето да не е много узряло, за да е с по-ниско съдържание на глюкоза. Може да се комбинира с други не много сладки плодове като ягоди, сливи, праскови и портокали и само понякога с резен пъпеш или диня. Това трябва да представлява вечерята в продължение на 10-15 дни.
   При бъбречни страдания:
   Изпива се чаша сок от сладко грозде, смесен със сока на половин глава лук, три или четири пъти дневно. Два часа след всяка чаша сок се изяжда резен диня. Диуретичното въздействие на комбинацията от двата плода е отлично и помага на бъбреците да изхвърлят без затруднения всички ненужни отлагания.
   При колит:
   Обратно на всеобщото схващане, гроздолечението може да бъде полезно за колита и за стомашно-чревните възпаления. Гроздовият сок задължително трябва да се редува с лимонов сок. Трябва да се пие по чаша гроздов сок на всеки час и сока от половин лимон на всеки половин час в продължение на един-два дни най-много, докато бъдат възобновени функциите на червата.

Превод: ВАЛЕНТИНА АНТОНОВА
Прочетете още...

Грипна епидемия! Какви билки да ползваме?

4 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

5 стъпки към БОГОМИЛСКОТО ВИНО - "Мъжка ръченица"

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ