СЕДЕМТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА ЕНЬОВЧЕТО

29 април 2018 05:37

Лятна академия БИЛКАРИЯ

ПРЕГОВОР ОТ 2017 г.

СЕДЕМТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА ЕНЬОВЧЕТО

Първа сесия 18-19 юни 2017 г.,
Резерват Билкария в с. Кметовци.

Ако по Еньовден повечето от билките достигат върха на лечебната си сила, то от билката еньовче, наречена на този ден и набрана в неговите зари, какво ли можем да очакваме?
ПОДМЛАДЯВАЩАТА СИЛА НА ОСТАРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ, което се преобръща три пъти във въздуха и се спуска най-ниско до Земята. 
Това, до което не можем да се доберем посредством науката, можем да го постигнем посредством интуицията и въображението.
Защото постигнем ли нещо в представите си, постигнали сме го наполовина в реалността. Другата половина сама ще дойде.
И тъй, изпълнявайки една подмладителна процедура старото слънце се преобръща във въздуха три пъти и като кръстосва своите „саби" от лъчи се къпе в росата на тревите, та ги прави лековити. Затова се казва, че на този ден билките по земята „преливат" от лечебни
сокове и сила.
Но КОЕ Е ТО, Еньовчето? КОИ СА ТЕ, Еньовчетата?
Всички разновидности на енювчето, които ще споменем по-долу, се доближават в лечебната си сила, но действат в различни направления..

Жълтото Еньовче (Galium verum L.) 
СЕМ. RUBIACEAE - БРОШОВИ Синоними: драгайка, енюво цвете, жълт еньовец, жълта подкваса, жълто еньовче, истинско еньовче, сирище, яновче 
Ето имената му и на основните европейски езици в помощ на нашите сънародници, пръснали се по целия свят: английски, немски, френски, руски:
A. Lady’s bedstraw, yellow bedstraw 
Н. Echtes Labkraut 
Ф. Caille-lait jaune, gaillet jaune, g. vrai Р. Подмареник настоящий

В България интересът към еньовчето се възроди от книгите на Мария Требен. ".
Същинското еньовче (Galium verum), наричано от народа още сламениче, богородична слама, пресичаща млякото тревичка и облекчаваща раните билка, се среща най-често по високите места. То расте изправено нагоре, става 30 до 60 см високо и има златисто-жълти цветове, които ухаят силно на мед. Билката се събира цъфтяща през юли.
Народната медицина препоръчва енювчето при епилепсия, истерия, хорея, нервни болести, задържане на урината и при болки, причинени от пясък и камъни. Чаят помага и срещу гуша, ако всеки ден с него се правят гаргари много настойчиво. Еньовчето е особено ефикасно, когато се смеси в равни части с горски енчец и жълта мъртва коприва. Въздействието му се вижда много бързо. Пастор Кюнцле говори за 14 дни. Чаят само се запарва и от него се изпива първо половин чашка на гладен стомах - 30 минути преди закуска, а останалото количество се изпива на глътки през деня. При тежки заболявания се пият четири чаши дневно. В миналото еньовчето е било много уважавано от жени с оплаквания в матката. То се слагало в леглото на жените преди трудния им момент, за да мине раждането по-леко.
Пастор Кюнцле разказва в статиите си за един около 45-годишен мъж, който имал тежко бъбречно заболяване, което все повече се влошавало. В крайна сметка единият бъбрек трябвало да бъде премахнат. Другият също бил гноясал и не можел вече да работи добре. Тогава мъжът започнал лечение с еньовче. Той изпивал на ден по четири чаши чай от посочената по-горе смес от еньовче, горски енчец и жълта мъртва коприва, в резултат на което страданието му изчезнало. Същата смес чай се използува и при спаружване на бъбреците и други тежки бъбречни заболявания.

Бялото Еньовче (Galium mollugo L.) 
СЕМ. RUBIACEAE - БРОШОВИ 
Синоними: бяла подкваса, меко еньовче, роснец, сирище 
A. Hedge bedstraw, white hedge bedstraw 
Н. Gemeines Labkraut, Wiesen Labkraut 
Ф. Gaillet commun, g. mollugine 
Р. Подмареник мягкий
(Не го бъркайте с Лепката)

Бялото еньовче (Galium mollugo) има жьлтеникаво-бели нежни цветове, лек медовиден, тръпчив мирис и се среща много често по откоси и пътни окрайнини, през време на цъфтежа повече легнало, отколкото изправено. 
Растящото в големи количества лековито растение тъне за жалост все повече в забрава. Но тъкмо нему трябва да се обърне по-голямо внимание във времето, в което раковите заболявания се разрастват все повече. Тук трябва да подчертая също, че лечебната сила на пресните растения е значително по-голяма и че при тежки заболявания прилагането им в прясно състояние е задължително. Свежи леторасли от бяло еньовче могат да се намерят и през зимата под суха трева, където няма сняг. Чаят от еньовче пречиства от болестотворни вещества жлеза и дабъбреци, черен дроб, панкреатична лак. Страдащите от нарушени лимфни жлези трябва всеки ден да пият този чай. Той помага и при малокръвие, водянка и бодежи в страните. Този чай, приложен външно, действува много бързо при всякакви кожни заболявания, рани, фурункули и черни комедони. Използувайки го за топли миения, той стяга повяхнала кожа на лицето. С успех се използува и прясно изцеденият сок, когато той ежедневно се намазва и се оставя да засъхне върху заболели места по кожата.

Лепка (Galium aparine L.) 
СЕМ. RUBIACEAE - БРОШОВИ Синоними: гергевка, обикновено еньовче, свитак, торица A. Cleavers, Goosegrass 
Н. Kletten-Labkraut, Klebkraut 
Ф. Gaillet gratteron 
Р. Подмаренник цепкий.

Лепката получила името си заради способността й да се залепва (cleave) към дрехите. Диоскоридес, гръцки лекар от 1-ви век, я предписвал за умора. Древните гръцки овчари правели сита от нейните стъбла за прецеждане на млякото, в някои райони на Швеция, някои млекопроизводители и днес все още използват тези сита.

Английските фермери, отглеждащи домашни птици, подкрепят това растение, тъй като то е привилегирована храна за гъските, което обяснява и неговото име „гъша трева” (goosegrass).

Лазаркиня (Galium odorata )
Семейство Брошови (Rubiaceae)

Лазаркинята получила името "Lady's Bedstraw"- също по очевидни причини. Поради приятния си аромат, тя често била използвана за пълнеж на матраци и през Средновековието я посипвали по пода, за да се премахнат неприятните миризми от стаите. Жълтите й цветове били използвани за подквасване на мляко и за оцветяване на сирена. Билкарите използвали смачкани цветове за облекчаване на възпалението при изгаряния и рани.

Лазаркинята била използвана по подобен начин като лепката. Заради аромата си на прясно сено, тя често била поставяна между дрехите и разпръсквана върху тях. Също така била използвана за натъртвания, циреи и възпаления.

С лазаркинята отдавна се ароматизират вина и вермут.

Основни действия 
противовъзпалително
спазмолитично
диуретик
предизвиква заспиване
лимфен очистител
леко стипчиво (адстрингент)

Предупреждения

Високите дози могат да предизвикат вътрешни кръвоизливи и затова не трябва да се приемат, ако вземате конвенционални лекарства за циркулаторни проблеми или по време на бременност.

Когато растението изсъхне, кумаринът се освобождава (съдържа се повече от 1% в прясно изсушен продукт) и затова не трябва да се приема с други антикоагуланти лекарства.

Не използвайте, ако имате някакви проблеми с бъбреците.

....Това беше фрагмент от познанието, с което се срещнаха , научиха и започнаха да употребяват посетилите на Лятната академия миналата година.
Те отнесоха със себе си СЕДЕМТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФОРМУЛИ за проявление на лечебно-жизнените сили на Еньовчето. Навярно и децата им вече ги знаят.

Емил Елмазов

На снимките подред: жълто еньовче, бяло еньовче, лепка, лазаркиня.

Прочетете още...

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ