Л.А.Б. Материали за самоподготовка - Втори етап

27 април 2018 17:03

ЛЯТНА АКАДЕМИЯ БИЛКАРИЯ
22-24 юни, Еньовден в резерват Билкария

Материали за самоподготовка - Втори етап
За повече информация и записвания
0888 349 739

СЪБИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ РАСТЕНИЯ
Към събиране на лекарствени растения трябва да се пристъпи едва след добро запознанство с тях по илюстрации и в естествен вид в природата. Трябва също да се знае точното време за събиране на отделните части.
За събирането са необходими следните инструменти: остър нож, секач, ножици, лопатки, а също и подходящи опаковки за пренасяне: кошници, книжни пликове, чували, мрежи, кутии и сандъчета.
За своята домашна аптека можете да си набавите лекарствени средства и в специализираните магазини и аптеки. Купеното от там трябва да бъде опаковано, снабдено с наименованието на растението и съдържанието на опаковката и срок на трайност.
Лекарственото растение (растителната суровина) може да се събира не само в естествени условия- в полето, в гората, край блатата- но и да се култивира в домашните градини.
Препоръчвам на всички, които имат землени участъци и градини, да си отделят малко място за отглеждане на лекарствени растения.
От голямо значение е времето за събиране- сезонът, времето през деня. Растенията трябва да се събират в сухо време, светло и слънчево. При събиране на диворастящи растения трябва да се оставят по няколко екземпляра, за да не изчезнат от съответното място.
Особено внимателно трябва да се събират корени и коренища. Те се вадят през есента, след спиране на движението на жизнените сокове в растенията. Или през пролетта, преди започване на развитието. Те могат да се изкопават при произволни метеорологични условия. После трябва да се почистят и измият. Предпочитанията за събиране през есента или ранната пролет се обяснява с това, че през това време, като правило, корените и коренищата се по-големи и в тях са натрупани повече лечебни активни вещества. Освен това, през есента семената на растенията окапват върху почвата наоколо, което е много важно за тяхното следващо израстване, а при събиране през пролетта растенията се унищожават изцяло. Ако оставяте по няколко екземпляра, то можете да събирате корени и коренища и през пролетта.
За събиране на надземните части е важно да се запомни, че те трябва да се събират сухи (след изсъхване на дъждовни капки или сутрешна роса и преди появата на вечерната роса). Поради се препоръчва надземните части да се събират от 9 до 17 часа през деня. Като спазвате тези условия, ще запазите естествения цвят на растенията и ще запазите количеството и качествата на лекарствените вещества.
Избягвайте събиране на билки в замърсени места, а също и от такива, обработени с химически вещества, в близост до заводи, големи електростанции, телеретранслатори, покрай автомобилни пътища с интензивно движение. Неблагоприятната екологична обстановка въздейства отрицателно върху растенията, а съответно- и на лекарствата от тях.
Препоръчват се следните периоди за събиране.

ПЪПКИ

Най-често за лекарствени цели се събират пъпки от френско грозде, бреза, бор и топола- през март и април, в периода на напъпване. Не се препоръчва да се берат вече отворени пъпки за приготвяне на лекарства. Брезови и тополови пъпки се събират с ръка, а боровите връхчета трябва да се срязват с остър нож. Брезовите пъпки се изсушават, а след това се надробяват.

КОРА

За домашната аптека се събират кора от дъб, ракитник, калина, зърнастец и върба- през ранна пролет, преди израстване на листата, в периода на раздвижване на соковете. Желателно е кората да се снема само срязани и отсечени стволове на млади дървета и клонки. Снемането на кората става чрез напречни пръстеновидни нарязвания (до дървесината) на растояние 30-40 см едно от друго. След това с надлъжен разрез по дължина на ствола или клона отгоре надолу кората се откъсва на ръка. Могат да се направят 2 надлъжни разреза от двете части на ствола.
Кора от дъб трябва да се взима само от местата, където е била проведена санитарна сеч.

ЛИСТА

Събирането на листа се прави обикновено преди цъфтежа. Но може да стане и по време на напъпването и цъфтенето. Листа от подбел трябва да се събират само след цъфтеж, защото те се развиват през този период. Листа от горчив пелин се събират заедно с плодчетата.
Листата трябва да се срязват или откъсват с ръка, но така, че да не се попречи на растежа на растението. Листът трябва да е зелен, чист, неповреден. На практика листата понякога се взимат от изцяло откъснати изсушени растения. Не трябва да се обират всички листа от живо растение, трябва да се оставя част от тях за запазването му.

СТЪБЛА

Събирането на стъбла на лекарствени растения започва от април- в началото или по време на цъфтежа на растенията. Надземните части- стъбла с листа и цветове, се срязват с нож или ножици на равнището на най-долните листа. Цъфтящите върхове и страничните клончета на пелина, дяволска уста, жълтия кантарион и други растения се срязват или счупват с дължина 10-25 см, без грубите приземни части. Това е особено важно за многогодишните треви (румянка, жълт кантарион, мащерка, жълт смил, момина сълза и др.)

ЦВЕТОВЕ И СЪЦВЕТИЯ

Събирането на цветове и съцветия се прави само в сухо време и то едва след пълно изсъхване на росата. Само при тези условия може да се запази след изсушаване техният естествен цвят и да се предпазят от самозагряване и загуба на активно вещество. Цветовете и съцветията се събират поотделно, в зависимост от времето на цъфтеж на всяко растение, за предпочитане е в началото на цъфтежа, преди първите признаци на повяхване. При увяхването цветовете окапват, губят оцветяването си и активните си вещества. Цветовете и съцветията на много растения се откъсват на ръка, като се изчистват от сухите дръжки. Понякога се събират целите съцветия или само цветните кошнички. При събиране на големи количества (от шипка, черна боровинка, лайка) се използват специални приспособления от типа гребен с дръжка. Оставяйте част от цветовете за последващ посев. Особено важно е това за едногодишните растения.

ПЛОДОВЕ

Плодовете се събират в различно време, при тяхното узряване. Събират се на ръка, без дръжките. Плодовете на шипката и глога се събират заедно с остатъците от плодната чашка, които лесно се отделят след изсушаване. Същото се отнася за офиката, кимиона и копъра. Желателно е плодовете да се събират сутрин или вечер, но не и в горещини, когато могат лесно да се повредят. Не трябва да се събират смачкани или повредени плодове.

СЕМЕНА

Събират се само напълно узрели, неповредени семена. След това те трябва да се почистят от различни примеси и прах и да се изсушат на свеж въздух, за да не мухлясат преди окончателното им изсушаване.

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА

Напомняме, че е важно да не се повредят корените и коренищата (да не се подрязват и подсичат). За тази цел с лопатка се разкопава растението на около 15-30 см около стеблото, след това растението се изтръгва заедно с корените и се изтръсква пръста, изчиства се също така стъблата и изсъхналите части. След това корените трябва да се измият в течаща вода. Дебелите и дълги корени и коренища трябва да се разрежат- дългите на парчета, а дебелите напречно на няколко части. Ямките в земята, останали след откопаването на корените, трябва да се заровят, желателно е на тяхно място да се посеят семена от тези растения.

ИЗСУШАВАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ РАСТЕНИЯ

На практика е трудно да се запазят непроменени химическият състав и активните вещества в растенията. За да не се загубят техните лечебни свойства и да не се допусне значителна загуба на активни компоненти, да се запази суровината доброкачествена, нужно е тяхното правилно изсушаване. То е основният процес при използването на лекарствени растения.
Преди изсушаването растенията трябва да се изчистят.
Грижливо се изчистват свежите части на растението. Върху надземните части може да има различни странични замърсявания. Части от корени и коренища се премахват чрез внимателно измиване с вода, желателно- течаща. Ако това не се направи останалите примеси могат да понижат ефективността на суровината, тъй като в тях има много минерални вещества. Дебелата кора на корените и коренищата трябва да се обели. Това улеснява счукването на корените при използване.
След изчистването на растенията веднага трябва да започне сушенето: суровите лекарствени растения бързо се повреждат при ферментация и колкото по-скоро започне сушенето, толкова по-добро е качеството на суровината. За различните суровини е нужна различна температура на сушене, но практиката е показала, че за повечето растения най-подходяща е температура около 50 градуса. При тази температура и добра вентилация не се променя лекарственият състав и се запазват естествения цвят и аромати. Сушенето при домашни условия може да бъде само на въздух, но при това също трябва да се спазва температурен режим.
Растенията се сушат на свеж въздух, в помещения с навеси, на чардаци, предпазени и директна слънчева светлина, при добро проветряване. На слънце могат да се сушат семена, корени, коренища, кора. Зелени листа, цветове и други части от растенията най-добре е да се сушат върху рамки или в други видове сушилки.
Искам да ви предпазя от изсушаване в помещения, непригодни за тази цел по редица причини: ако в тях пребивават домашни животни, съхраняват се горивни и смазочни материали, химични отрови, минерални торове и други ароматни вещества. Не трябва да се допуска лекарствената суровина да попие странични миризми.
Какво и как се суши?

ПЪПКИ

Пъпките трябва да се сушат при температура около25-30 градуса на сянка, като се растилат на тънък слой. За да не се спарват и мухлясват, от време на време трябва да се разбъркват и размесват. Не се препоръчва да се сушат във фурна или върху печка, защото има опасност от пренагряването да започнат да цъфтят.

Следва...

Прочетете още...

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ