ЛЯТНА АКАДЕМИЯ БИЛКАРИЯ Материали за предварителна самоподготовка

27 април 2018 16:27РУСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА
Из практиката на руските лечители

ДОБРЕ ДОШЛИ
В ЗЕЛЕНАТА АПТЕКА!
От най-древни времена и неизвестни ценители, и всемирно прославените през вековете Хипократ, Гален и Авицена са използвали растения, за да помагат на хората да се избавят от страданията.
Днес обаче никога неугасващият интерес към народната медицина става наистина всеобщ! Създават се специални фондове за нейното развитие, за изучаване способностите и възможностите на самоуките лекари, за тяхното подпомагане и подобряване условията им за работа. Техните достижения стават теми на книги и по такъв начин – достояние на целия народ, и на първо място - на медиците.
Ние, народните лекари, използваме в практиката си стотици видове растения. Тази книга препоръчва част от тях, изпробвани от много поколения привърженици на нетрадиционните народно-медицински методи за лечение. Проверени са от моя личен опит и преди всичко - от опита на моя учител Василий Йосифович Корчан, чиито постижения са известни.
Корчан е потомствен лечител. И прабаба му, и баба му са избавяли хората от болести. Още като момче той започнал да събира треви и уникални рецепти, да развива природната си лекарска дарба. В началото на века той пътувал из Европа, Япония, Китай, овладял е тибетската медицина. През целия си живот – цели 90 години – е изучавал трудовете на автори относно приложението на лекарствените растения в народната медицинска практика. Корчан в разработил собствена методика за лекуване на съдови заболявания. Лекувал е гангрена. Отделял е първостепенно внимание на гангрената на краката от облитеиращ ендартрит – болести, които продължават да не се поддават на лечение на официалната медицина.
Ще подчертая тук, че грижата за здравето на хората е обща и за официалната медицина, и за нас – нетрадиционните медици; затова е крайно важно да не се разграничаваме един от друг. И лекарят, и медицинската сестра, трябва да могат да дават грамотна консултация по използването на лекарствените растения.
Корчан издълбоко познаваше анатомията и физиологията на човека, беше забележителен психолог и точен диагностик. В далечен непълния списък на заболяванията, които той лекуваше, се включват бронхиалната астма, бъбречните страдания, гастрит, конюктивит, катаракта, язва на стомаха, холицистит, панкреатит, сърдечни заболявания, полиартрит, остеоходроз, кожни заболявания, включително екземи, изгаряния, импотентност, (трофически) язви.
Работейки заедно с Корчан и под негово ръководство, аз възприех неговия жив практически опит и след смъртта му, изпълнявайки волята му и наследявайки събраните от него безценни материали и лични записки по народна медицина, продължих неговото дело. Това са почти 40 години от моя живот!
И така добре дошли в зелената аптека! Тя е помогнала за излекуването на много хора. Предлаганите настойки, отвари, мазила и прахове ще помогнат на вас – трябва само да се спазват препоръките по използването им и режимът ма лечението.
К. Б. Кулемза
ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ПРИГОТВЯНЕ
НА ЛЕЧЕБНИ ПРЕПАРАТИ ОТ
ЛЕКАРСТВЕНИ РАСТЕНИЯ
От лекарствени растения (растителна суровина) можете да приготвите за вашата зелена аптека следните видове лечебни препарати:
1. ВОДНИ НАСТОЙКИ
2. СПИРТНИ НАСТОЙКИ
3. ПРАХОВЕ
4. МАЗИЛА
Преди изготвянето добре изсушената суровина трябва да бъде надробена в хаван или мелачна машина.
Листата и цветовете трябва да бъдат раздробени на части, не по-големи от 5 милиметра, стъблата, коренищата, корените и кората- на не повече от 3, а плодовете и семената- да са не по-големи от половин милиметър.
ВОДНИТЕ НАСТОЙКИ представляват воден извлек- горещ или студен.
СПИРТНИТЕ НАСТОЙКИ са извлек чрез накисване на растителната суровина в алкохол-спирт, ракия, водка.
За изготвяне на ПРАХОВЕ добре изсушените растения трябва да се счукат в хаванче или метален съд до получаване на брашноподобна маса. Праховете се използват за посипване на рани, гълтане (вътрешно приемане) и изготвяне на мазила.
МАЗИЛАТА обикновено се правят с вазелин или ланолин. В домашни условия може и да се използва и топена свинска мас или несолено краве масло. Те се попиват много добре от човешката кожа. Обикновено мазилата се изготвят в съотношение 1:4. Това означава, че към 1 част от лекарствената суровина (прах, екстракт, настойка, сок) се прибавят 4 части мас или краве масло.

ПРИГОТВЯНЕ НА ВОДНИ ИЗВЛЕЦИ
При студеното изготвяне лекарствената суровина се слага в стъклен съд, залива се с вода със стайна температура, покрива се с капак и се държи 4-6-8 часа според растението. След това сместа се прецежда през марля.
При горещото изготвяне лекарствената суровина, поставена в стъклен съд, се залива с вряла вода, покрива се с капак и се държи на топло за 15-20 минути. След това съдържанието се прецежда, изстисква и охлажда.
ВОДНИ НАСТОЙКИ ЧРЕЗ НАКИСВАНЕ
Накисването може да бъде продължително или кратко (леко).
При продължителното накисване лекарствената суровина се поставя в стъклен съд, залива се с вода със стайна температура и се държи около едно денонощие. След това се кипва на водна баня, охлажда се, прецежда се през марля, изстисква се. Тъй като първоначалният обем намалява от изпаряването , до пълния обем трябва да се добави преварена вода.
Краткото накисване е подобно на изготвянето на горещ воден извлек.

ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ ПРИ ИЗГОТВЯНЕ НА ВОДНИ НАСТОЙКИ
Точното спазване на температурния режим е много важно за доброто качество на изготвяните настойки.
При нагряването и охлаждането трябва да се спазва точно определено време. Най-добре е нагряването да се прави на водна баня, това гарантира, че няма да се получи загаряне на растителната суровина.
Охлаждането се прави при стайна температура.
Времето за нагряване и охлаждане е следното: за горещи водни настойки без накисване- нагряване 15 минути, охлаждане- 45; за водни настойки след накисване- нагряване 30 минути, охлаждане-10. Това време може да има и друга продължителност, което е посочено при конкретните рецепти.

КАК ДА СЕ ПРИГОТВИ ВОДНА БАНЯ
Вземат се две тенджери: голяма и по-малка. Лекарствената суровина се поставя в по-малката тенджера. Залива се с вряла вода и се покрива с капак. На дъното на голямата тенджера се поставя обърната чиния, за да не се допират дъната на двете тенджери, после малката тенджера се поставя в голямата. В голямата се налива вода до около3/4 от обема и върху капака на малката се поставя някаква тежест, за да не изплува. След кипване варенето трябва да продължи според посочения в съответната рецепта температурен режим. Ако поради изпарението водата в голямата тенджера намалее, трябва да се долива до първоначалния обем.

СПИРТНИ ИЗВЛЕЦИ
Надробената суровина се залива със спирт, ракия или водка, съдът се затваря и се слага на тъмно място при стайна температура. Държи се така от 7 до 10 денонощия, като от време на време съдът се разклаща.
След това съдържанието се излива в друг съд, като се прецежда и изстисква през марля. За окончателно премахване на примеси и дребни частици от растителната суровина добре е да се прецеди втори път през марля или памук до получаване на прозрачна течност, която има вкуса и миризмата на растението, от което е приготвена. Тъй като част от първоначалното количество алкохол се е изпарила, трябва да се долее още до първоначалния обем.

СЪОТНОШЕНИЯ (ПРОПОРЦИИ) НА МАТЕРИАЛИТЕ
ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ВОДНИ И СПИРТНИ НАСТОЙКИ
При домашни условия най-удобно е да се работи с тегловни части.

ВОДНИ НАСТОЙКИ
Съотношенията са 1:10 или 1:20, където първата цифра (1) означава една тегловна част от лекарствената суровина, а втората (10 или 20) – тегловните части вода.
Пример: ако за приготвяне на настойка сме взели 10 грама суровина (1 част), то количеството вода трябва да е 100 грама (10 части).
Типични съотношения за настойки от брезови пъпки, цветове от лайка, листа от черна боровинка, цветове от лечебна ружа, мечо грозде са 1:10.
Пропорциите трябва да се съблюдават, както е посочено в съответната рецепта за изготвяне. Например, взели сме 1 част лекарствени растения и 10 части вода. При изготвянето на настойката (студена или гореща) сме получили първоначален обем от 0,5 литра. Но при престоя или нагряването част от водата се е изпарила, значи-трябва да добавим преварена вода, за да получим отново 0,5 литра настойка.

СПИРТНИ НАСТОЙКИ
При домашни условия типични съотношения са 1:5 и 1:10. По-силни алкохолни настойки се изготвят и използват само по лекарско предписание.
Пропорцията 1:5 се препоръчва при повечето лекарствени средства, 1:10 се прилага при силнодействащи вещества.
Съотношенията 1:5 или 1:10 и т.н. означават, че на 1 тегловна част от суровината се взимат съответно 5 или 10 и т.н. тегловни части спирт или ракия, т.е. 10 грама от суровината се заливат с 50 или 100 грама спирт или ракия.
Ще отбележа, че нито моят учител- В. И. Корчан, нито аз, в продължение на нашата съвместна лечебна практика – почти столетие, не сме използвали спиртни извлеци, а сме предпочитали водни настойки, прахове и мазила, т.е. най-простите лекарствени форми.

***
Трябва да се използват само току-що приготвени водни настойки. Те трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място, в хладилник и то не по-дълго време от едно денонощие. При повече време в тях могат да се развият вредни микроорганизми.
При стриктно спазване на всички правила за изготвяне и съхраняване на лекарствени препарати от растения (включително събирането, сушенето, съхраняването, приготвянето и използването) могат да се постигнат добри лечебни резултати.

***
Лекарствените растения са предимно щадящи организма, слаботоксични или въобще нетоксични, не причиняват странични ефекти. Едно и също растение, което съдържа няколко лекарствени вещества, може да се използва при различни заболявания.
Лечението чрез лекарствени растения е достъпно за широки слоеве от населението, тъй като не се изискват големи усилия за тяхното приготвяне. Освен това тези лекарства са по-евтини и няма опасност от причиняване на вреда.
Продължителността на основния лечебен курс е най-малко 4-5 седмици. След това трябва да последва прекъсване от 15-20 дни. При нужда лечението може да продължи с втори и трети курс.
Продължителността на лечението и бавното проявяване на резултатите се дължат на бавното действие на активните вещества и тяхното ниско съдържание в лекарствените растения. Но не бива да се съзира някаква опасност в тази продължителност, тъй като все пак се постигат добри резултати, особено при хронични заболявания.
По време на лечението при продължителното приемане на един и същ билков състав може да настъпи привикване на организма. Поради това добре е да се замени билковият състав с друг от препоръчваните за съответното заболяване. Привикването е нежелателно и понякога може да доведе до нежелани резултати.
Приведените в настоящата книга съвети и рецепти на В. И. Корчан и други народни лечители са проверени от многовековната практика на редица поколения, днес народната медицина намира все по-широко разпространение. Все пак настоятелно се препоръчва преди започване на лечение чрез лекарствени треви да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Той ще помогне при правилното определяне на диагнозата на вашето заболяване и при избора на една или друга рецепта за лечение. Това е особено нужно, когато се използват настойки от отровни растения.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ
С ЛЕКАРСТВЕНИ РАСТЕНИЯ И ЖИВОТИНСКИ СУРОВИНИ
Лечението трябва да се съчетава с правилен режим на труд, хранене и почивка, с разходки на чист въздух. По време на лечението настойчиво се препоръчва въздържане от употреба на алкохолни напитки и пушене. Не бива да се носят горни и долни дрехи от синтетични влакна, трябва да се избягва прегряване на слънце, запотяване, а също и премръзване.
Преди да се започне курс на лечение с инжекции, приемане на прахове, хапчета или капки, добре е малко да се погладува. По време на лечението се препоръчват следните храни: овесени супи и каши; картофи (но не пържени); макаронени, рибни, зеленчукови, ечемични и пшенични супи и каши; ястия от овесен грис; прясна или замразена риба (сварена); бяло месо (пуйка, кокошка, заек); ръжен хляб, бели сухари; извара, сметана, мляко от всички видове; зеленчуци, плодове.
Зеленчуците лекуват. За понижаване на кръвното налягане помагат червеното цвекло и ряпата. А тиквата във всички възможни приготовления е полезна при отоци. Добре е веднъж на два дни да се изяжда чаша настъргани моркови, а на следния ден – чаша накълцано зеле. Морковите трябва да са добре измити, но не и обелени. Ето една рецепта за просто и полезно ядене: белтъците на три твърдо сварени яйца се смесват с чаша накълцано зеле и се заливат с олио на вкус.
Всичката храна трябва да е абсолютно безсолна и да се готви с краве масло или олио. Първите 5-6 дни безсолната храна ще бъде непривична, но след това организмът привиква.
След извършване на лечебния курс диетата може да бъде променена в зависимост от състоянието на болния. Може да се разреши употребата на сол до 15-20 г за денонощие. Спазването на режим при лечението е залог за успех.
За да си създадете зелена аптека при домашни условия, трябва да знаете основните правила за събиране, сушене, съхраняване и използване на лекарствените растения.
Все още нашите гори, ливади и блата са богати на лекарствени растения. Всеки може да ги събира. За това, на първо място, трябва да ги познава и различава по външен вид. После трябва да спазва правилата и времето за тяхното бране. От неизброимото множество лекарствени растения ние ви предлагаме за домашната аптека най-разпространените, известни и изпробвани.
По правило активните вещества са натрупват в различни части от растението- пъпки, кора, листа, стъбла, цветове, плодове, семена, коренища. Различно е също така и времето на развитие на всяко растение и съответно- за натрупването на активните вещества.

Прочетете още...

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ