ОТ БОГОМИЛСКИЯТ „ЗЕЛЕЙНИК“ ДО БОГОМИЛСКОТО ВИНО

16 април 2018 17:05

ОТ БОГОМИЛСКИЯТ „ЗЕЛЕЙНИК“ ДО БОГОМИЛСКОТО ВИНО
или НАДЖИВЯЛОТО КЛАДИТЕ ЕСТЕСТВОЗНАНИЕ

Магически, исторически и интелектуални натрупвания надзъртат зад лаконичните наставления на богомилския лечебен кодекс
През Х-ХI век богомилските врачове са съставили рецептурник с интересни прозрения и изненадващи от към съвременно научно гледище наставления за лечение с билки, мляко, мед, вино, молитви, наричания и магически операции. За нас той остава един от малкото автентични средновековни текстове, който не е манипулиран от противниците на богомилите.
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО КНИГАТА „БОГОМИЛСКА МЕДИЦИНА“ . Ето и откъс от нея:

ТРЕВОЛЕЧЕНИЕ:
Било е прилагано за всички еднакво, от слушателите, през верующите, до съвършените.
Ето едно предписание: "При запушване на пикочните канали: листа от ряпа свари, отварата изпий, а листата, докато са топли, наложи под пъпа, привържи ги здраво и ще се отводниш.“
Предписанието има и резервен вариант.
„Ако не те хване, свари пача трева и изпий с вино..."
Категоричният изказ на този тип наставления от Зелейника внушава на нуждаещия се: „Искаш не искаш, ще ти мине. Господ-Бог е нарекъл това растение и е предвидил това действие с него. Трябва да си много грешен, че да не сполучиш...“
Преди месец реших да отделя от Зелейника тази рецепта и я публикувах във Фейсбук. За няколко седмици пачата трева изчезна от аптеки и дрогерии. Какво показва това: първо, този тип самолечение-треволечение допада на известна част от съвременните българи, независимо от обратните внушения на академичната медицина, и второ: наличните днес лекарства за различните възпаления на простатата и циститните инфекции не винаги действат задоволително. Търсят се алтернативи. Така като напомних за едно от непреходните постижения на БОГОМИЛСКАТА МЕДИЦИНА получих писма, че съм спомогнал за малко покой от нощните притеснения на много мъже - да секат съня си на по час-два и на много жени – от честите притичвания до тоалетната. Всъщност не аз го сторих, а онзи неизвестен богомилски врач, който с перо и вдъхновение е положил опита си върху стария пергамент. Пък може и да не е неизвествен, може да е Поп Богомил, Боян Мага, Василий Врач... Който и да е, благодаря му. И вие поблагодарете, ако съвета му просветли дните ви и успокои нощите ви. Това е 29-тата рецепта от Богомилския ЗЕЛЕЙНИК, върху която след години работа постигнахме в БИЛКАРИЯ съчетаването на двете й части като ги свързахме посредством възможностите на опита и лабораторията ни. Тъй като малко българи днес имат градинки и в градинките ряпа, пача трева, хвойна и т.н. създадохме няколко винени екстракта, добавихме и два вакуумни извлека и като ги съединихме облагородихме букета с диуретичното действие на хвойната. Така успяхме да преместим една мъдрост от древността в наши дни за полза роду. Нарекохме я БОГОМИЛСКО ВИНО. Достатъчно е две лъжички сутрин и две глътки вечер за да се зарадва човек на спокойствие.
Богомилите са пиели виното с лъжичка. Това между другото. А иначе – на ЗДРАВЕ.
Само да добавя, че прабългарите са били конен народ и са подбивали чаталите със стотици километри езда. Как да не страдат от простата. Затова пък тогавашните жреци са се погрижили да открият или привлекат от предпотопното знание успешното церителство. Богомилите са го взели от тях. Ние защо да го загубим. То си е все така младо и читаво. Опитайте преди да отречете. bilkaria.net или във всички офиси на БИЛКАРИЯ.

Емил Елмазов

Препоръчани продукти

Купи всички Богомилско вино
Прочетете още...

ЕРЕМИЯ ПРАЗНИК

АНГЕЛИКА-АРХАНГЕЛИКА

ОШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ПРИ АЛЕКС ОРБИТО

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XIII (край)

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XII

СИБИРСКИ ЛЕЧЕБНИК XI

ИЗЦЕЛЯВАЩАТА ГЛАГОЛИЦА - ДОБРИЯТ ДУХ

УПОВАНИЕ

ЛЕСНОТО РАЖДАНЕ, БИЛКИТЕ И ГЛАГОЛИЦАТА

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част III

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ - част II

БОГОМИЛСКИТЕ СХВАЩАНИЯ

СЛЪНЦЕГЛЕД

Очаквайте: ПАЗАЧЪТ НА СТИХИИТЕ от Емил Елмазов

ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ от ЕВГЕНИ ЕЛМАЗОВ

ЕМИЛ  ЕЛМАЗОВ - ЛЕЧИТЕЛЯТ НА ДУШИ

ЛЕК ПЪТ, МАЙСТОРЕ

ВСЕКИ Е СВОЙ СОБСТВЕН ЛЕЧИТЕЛ